Stödet till Sydafrika välkomnas av landets hälsominister Zweli Mkhize.
– Fördelen är att Kuba har ett vårdsystem som är samhällsbaserat, ett system som vi vill använda, säger Mkhize på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Reuters.
Samarbetet med Sydafrika har djupa rötter, då Kuba aktivt stöttade motståndsrörelsen mot apartheidregimen.
– Nu är vi i en tid som behöver solidaritet och samarbete. Om vi kan agera tillsammans så kan vi stoppa spridningen av coronaviruset, säger Kubas ambassadör i Sydafrika, Rodolfo Benítez Verson enligt Reuters.
Kontroversiellt stöd
Kubas kontroversiella vårdstöd till flera länder ses som socialistisk solidaritet eller medicinsk diplomati, läkarinsatserna riktas främst till länder i Afrika och Karibien, men även till drabbade västländer som Italien under den rådande pandemin.
Kuba har skickat vad som kallats för arméer i vita rockar till utsatta länder sedan den kommunistiska revolutionen som ledde till att Fidel Castro tog makten i Kuba. De kubanska läkarna var en del av det stormaktspolitiska spelet under kalla kriget, då de många gånger kommenderades till oroliga områden.
Kubanska läkare har senare varit betydande i till exempel kampen mot kolerautbrott i Haiti och ebolaspridningen i västafrikanska länder under 2010-talet, skriver Reuters.
Kolera och ebola
Kuba exporterar även läkarinsatser mot betalning – vilket utgör en av landets viktigaste källor till utländsk valuta.
Men kommunistiska Kubas behandling av läkare och vårdpersonal som sänds utomlands är undermålig enligt människorättsorganisationer. FN:s rapportörer om samtida former av slaveri och om människohandel skrev i november 2019 till Kubas regering och uttryckte oro för behandlingen av vårdpersonal.
Enligt rapportörerna finns misstankar om att läkare tvingas arbeta upp till 64 timmar per vecka, att de känner sig tvingade att resa, inte får röra sig fritt och att de kan dömas till fängelse om de lämnar sitt uppdrag.
Form av tvångsarbete
FN-rapportörerna Urmila Bhoola och Maria Grazia Giammarinaro skriver att arbetsförhållandena kan uppgå till tvångsarbete, vilket karakteriseras som en samtida form av slaveri.
Kubas regering har inte svarat på FN-rapportörernas kritik enligt människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.
USA:s regering har under president Donald Trump uppmanat länder att inte tacka ja till erbjudanden om att ta emot kubanska läkare. USA anklagar Havanna för att utnyttja läkarna i regimens syfte.
Brasilien, Bolivia och Ecuador har i takt med att det politiska styret i länderna förändrats beslutat att skicka hem kubanska läkare.
Kuba har beordrat omkring 1 200 vårdutbildade att resa till coronadrabbade länder. Enligt Kubas utrikesdepartement finns omkring 37 000 kubaner som arbetar som vårdpersonal i 67 länder.