Lag tar bort osäkerhet om svartbyggen

Fältsjukhus och testtält utanför sjukhus kan vara svartbyggen, om ingen tänkt på att ansöka om bygglov. Regeringen ändrar nu lagen så att krav på bygglov inte ska hindra coronavården.

Tillfälliga sjukhusbyggnader kan vara svartbyggen. Här ett sjukvårdstält utanför lasarettet i Helsingborg. Arkivbild.

Tillfälliga sjukhusbyggnader kan vara svartbyggen. Här ett sjukvårdstält utanför lasarettet i Helsingborg. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-02 13:50

Fältsjukhus i Göteborg och Stockholm har uppförts i rasande takt. Och utanför entrédörrarna till sjukhus står nu provtagningstält för att hindra smittspridningen. Förmodligen svartbyggen allihop.

– Det har gjorts extraordinära insatser för att klara av vårdens behov. Av naturliga skäl har man inte hunnit med att söka bygglov, säger bostadsminister Per Bolund (MP).

– Vi vill att vården ska kunna koncentrera sig på att ge vård och då ska vi inte utsätta dem för att de också ska behöva hålla på med administration.

Boverket har vänt sig till regeringen och begärt att reglerna kring bygglov ska klargöras. Egentligen ska man ansöka om bygglov både för nya byggnader och för gamla byggnader som används på nytt sätt.

Men nu förbereds en lagändring där tillfälliga sjukhusbyggnader får ett generellt undantag.

– Byggnadsnämnder i kommunerna ska inte behöva bryta mot lagen, som är tydlig med att man inte får ha den här typen av tillfälliga byggnader hur länge som helst. Vi vill avlasta kommunerna, men också de som nu gör helt nödvändiga vårdinsatser, säger Per Bolund.

– Ingen ska behöva ägna tid och kraft åt detta.

Lagen införs den 1 maj, men ska gälla retroaktivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!