Läkare: Prioritera vaccinering av gravida

Allt mer forskning pekar på att graviditet ökar risken att få svåra komplikationer vid covid-19. Därför bör gravida inkluderas i vaccinstudier och prioriteras när det finns ett färdigt vaccin. Det skriver en internationell grupp läkare och forskare i tidskriften The Lancet.

I vaccinstudier brukar gravida inkluderas först när vaccinet hunnit testas på ett stort antal personer med mindre risk för biverkningar. Arkivbild.

I vaccinstudier brukar gravida inkluderas först när vaccinet hunnit testas på ett stort antal personer med mindre risk för biverkningar. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/TT

Hälsa och sjukvård2020-08-28 20:40

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska äldre personer samt kända riskgrupper för covid-19 prioriteras den dag det finns ett vaccin mot det nya coronaviruset. Men trots att allt fler studier pekar på att graviditet ökar risken att bli allvarligt sjuk med covid-19 nämns inte gravida bland riskgrupperna.

Det påpekar en grupp forskare och läkare från bland annat USA och Schweiz, som i ett brev till den medicinska tidskriften The Lancet uppmanar WHO att uppdatera sina riktlinjer, så att även gravida kvinnor inkluderas bland de grupper som i första hand ska vaccineras.

Gravida i vaccintest

Forskarna skriver även att det därför är viktigt att den avslutande delen av de pågående vaccinstudierna, fas 3, också inbegriper gravida. Det är av tradition något man inte gör förrän vaccinet har testats på ett mycket stort antal personer med mindre risk för biverkningar – eftersom det kan vara förenat med stora risker för både fostret och kvinnan att behandla gravida. Men författarna menar att det finns metoder att undvika dessa risker, genom att exempelvis välja en typ av virusvektor som inte förs över till fostret. Sådan kunskap grundar sig dock än så länge främst på djurstudier.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är för tidigt att svara på om gravida kvinnor bör prioriteras för vaccinering mot covid-19 när Sverige får ett vaccin mot covid-19.

Går inte att säga i dag

– Det är en fråga som vi får ta då, utifrån vad vår statistik visar vid det laget och hur man har bedömt säkerheten och effekten för olika grupper. Det är helt klart att riskgrupper ser lite olika ut i olika länder, förmodligen beroende på befolkningssammansättning och underliggande hälsa. Så det kan vi inte säga i dag, säger Anders Tegnell.

Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist har en liknande avvaktande inställning:

– Jag kan förstå själva tanken. Men det är för tidigt att säga något nu. Man får bedöma det från fall till fall, beroende på vilket vaccin det handlar om. På sikt kan ett vaccin som kan ges även till gravida behövas, men jag tror inte att det går att tvinga fram ett sådant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!