Läkare utförde onödiga höftoperationer

En läkare på en privat klinik i Sörmland påstod att man kan operera höfter i förebyggande syfte – och genomförde onödiga operationer på tolv patienter. Nu kritiseras läkaren av Inspektionen för vård och omsorg.

En läkare i Eskilstuna opererade friska höfter och kritiseras därför av Ivo. Sjukvårdspersonalen på bilden hör inte samman med artikeln. Arkivbild.

En läkare i Eskilstuna opererade friska höfter och kritiseras därför av Ivo. Sjukvårdspersonalen på bilden hör inte samman med artikeln. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Hälsa och sjukvård2020-06-21 06:10

Läkaren, som arbetar på en privat klinik i Eskilstuna, kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan flera patienter skadats i samband med att deras höfter opererats i onödan, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

De anmälda operationerna utfördes på sammanlagt tolv patienter mellan 2016 och 2017. Patienterna har haft ont i flera månader efter ingreppen, i vissa fall höll smärtan i sig i över ett år. Läkaren har i stort sett genomgående rekommenderat – och i vissa fall övertalat – personerna att operera båda sina höfter, trots att de flesta sökt vård endast för en höft.

En drabbad beskriver i sin anmälan perioder av sängliggande, medan en annan klagar på svårigheter att gå. Patienterna bakom anmälningarna klagar även på bristande information inför operationerna och på utebliven återkoppling från läkaren.

Ivo anser att den legitimerade läkaren har orsakat patienter allvarliga vårdskador. En extern expert som Ivo anlitat säger att det inte finns några vetenskapliga bevis för att höfter kan opereras i förebyggande syfte, vilket läkaren har påstått. Läkaren kritiseras även av Ivo för bristande dokumentation och uppföljning av patienterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!