Eftersom Läkemedelsverket är inblandat i godkännandeprocessen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 vill myndigheten inte uttala sig om avtals- och upphandlingsprocessen och det debacle som nu uppstått mellan EU och det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca. Detta sedan det visat sig att företaget inte kan leverera så många doser inom den tidsram som EU hävdar står i det avtal som skrivits mellan parterna.
– Det är två helt separata processer, godkännandet och själva uppköpet, som måste hållas strikt åtskilda från varandra så att inte oberoendet kan ifrågasättas, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, till TT.
Skilda processer
TT: Men vad anser ni om den uppkomna situationen, att leveranserna av allt att döma blir kraftigt försenade, alldeles oavsett orsak eller vems felet är?
– Det är ju förstås beklagligt, men Läkemedelsverket har ingen möjlighet alls att påverka den här processen, eftersom den är helt frånskild godkännandeproceduren som är vårt ansvarsområde. Det är två helt olika processer och ska så vara för att inte oberoendet ska kunna ifrågasättas.
Dessutom, säger hon, är Astra Zenecas vaccin inte godkänt ännu, varför det inträffade antagligen inte heller går att beskriva som en bristsituation.
Olika ansvar
– Det finns ju ingen färdig produkt att leverera ännu, så att säga, säger Charlotta Bergquist.
I Sverige har ansvaret för hela vaccinationskampanjen fördelats så att det är regeringen och dess nationelle vaccinsamordnare, Richard Bergström, som sköter förhandlingarna, har hand om avtal och upphandling för Sveriges del.
Folkhälsomyndigheten är mottagare av vaccinet och ska se till att det sedan fördelas till regionerna, medan Läkemedelsverket är delaktigt i godkännandet av vaccinerna. Denna myndighet har även tillsynsansvar över själva handhavandet av vaccinet, så att det följer alla konstens lagar och regler.