Länder missar coronadöda på äldreboenden

Antalet döda i covid-19 i Europa och USA är betydligt högre än vad siffrorna visar. En orsak är att många länder inte rapporterar dödsfall på äldreboenden. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot gjort.

I länder som Italien, Spanien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien har dödsfall i covid-19 som inträffar på äldreboenden inte rapporterats på samma sätt som i exempelvis Sverige, vilket gör jämförelser mellan länderna vanskliga. På bilden ännu en död som transporteras bort i Bergamo, Italien.

I länder som Italien, Spanien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien har dödsfall i covid-19 som inträffar på äldreboenden inte rapporterats på samma sätt som i exempelvis Sverige, vilket gör jämförelser mellan länderna vanskliga. På bilden ännu en död som transporteras bort i Bergamo, Italien.

Foto: Claudio Furlan

Hälsa och sjukvård2020-04-16 11:00

Ekot har kartlagt hur myndigheter i olika länder rapporterar sina dödsfall. Det visar sig att flera länder bygger rapporteringen i huvudsak på dödsfall som inträffat på sjukhus. De som dör på äldreboenden, däremot, finns ofta inte med i statistiken. Antagligen handlar det om flera tusen dödsfall som missats, visar granskningen.

Sverige är ett av de länder som rapporterar in dödsfall även från äldreboenden. I Sverige samkörs dessutom uppgifter från dem med en covid-19-diagnos med befolkningsregistret för att på så sätt fånga upp alla som dör upp till 30 dagar efter diagnosen. När man i Stockholm i förra veckan gick igenom dödsfallen visade det sig att en tredjedel av dem kom från äldreboenden.

Flera tusen

Till länder som hittills inte redovisat dödsfall på äldreboenden i någon större omfattning hör Storbritannien, Nederländerna och Spanien. I USA räknas dödsfall på äldreboenden in i statistiken, men enligt uppgifter är redovisningen i många delstater bristfällig.

– Jag tror att det kommer att komma även från andra länder rätt mycket dödsfall från äldreboenden, säger Johan Giesecke, rådgivare till världshälsoorganisationen WHO och tidigare statsepidemiolog, till Ekot.

I Storbritannien antas antalet dödsfall stiga med åtminstone 10 procent när dödsfallen från äldreboenden räknas in. I Spanien och Italien har mediegranskningar gjort gällande att det kan röra sig om flera tusen döda. När Frankrike ändrade sin rapportering och började räkna med dödsfall från äldreboenden ska antalet dödsfall ha ökat med en tredjedel.

Svåra jämförelser

Detta gör att det är svårt att göra jämförelser mellan länderna. Ett exempel på det är de båda grannländerna Nederländerna och Belgien där Belgien enligt den officiella statistiken har dubbelt så många dödsfall per capita. Men i Belgien kommer nästan hälften av dödsfallen från äldreboenden, en typ av dödsfall som Nederländerna hittills inte räknat med i samma omfattning.

– Det visar hur svårt det är med statistik och hur svårt det är att göra jämförelser mellan länder. Även mellan länder som är ganska lika varandra, säger Giesecke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!