– Man ställer väldigt stora krav på huvudmännen som behöver göra riskbedömningar av hur smittläget ser ut, hur lärarkåren ser ut – finns de med underliggande sjukdomar till exempel – för att det ska vara en säker miljö, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.
Hon tror inte gymnasieskolorna kommer att öppnas helt efter morgonens besked från ministern om att nationella riktlinjer om fjärr- och distansundervisning hävs 1 april.
– Vi är fortfarande inne i en pandemi så jag utgår från att de flesta kommer ha distans, säger hon.
Öppna för treor
Åsa Fahlén välkomnar dock att det nu blir möjligt att anpassa skolorna efter regionala skillnader i smittspridningen och att eleverna som går sista året på gymnasiet kan prioriteras för att få möjlighet att vara i skolan.
Ungdomsorganisationen Sveriges elevkårer med medlemmar på landets gymnasieskolor anser att beskedet är positivt för eleverna, men att det inte är tydligt.
– Det är ett luddigt besked, säger Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer.
– Nu förväntar sig eleverna att de ska få komma tillbaka till skolan, men verkligheten ser inte ut så. Nu kommer huvudmännen och smittskyddsläkarna att få ta ansvaret.
Sveriges elevkårer efterfrågar tydlighet från nationellt håll.
– Även om förordningen kommer löpa ut nu så är det upp till smittskyddsläkarna att bedöma om det blir distansundervisning eller närundervisning och det måste man kunna kommunicera ut till eleverna på ett bra sätt så att de förstår att det inte direkt kommer att gå över till närundervisning, säger Josefine Fälth.
"Nationellt grepp"
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har varit kritisk till att huvudmännen inte tagit tillräckligt arbetsmiljöansvar under pandemin. I en ny undersökning som förbundet gjort svarar bara tre av tio fackliga ombud att de håller med om att arbetsgivaren satt in tillräckliga åtgärder. Till exempel att lokalerna inte är tillräckliga och att ansvaret för att förhindra smittspridning läggs på de anställda.
– Vi ställer oss frågande till att man nu släpper ansvaret fritt till huvudmännen när smittläget ser ut som det gör. Särskilt när smittan sprids i åldrarna 10 till 19 år, säger hon.
Hon efterfrågar fortsatt nationellt ansvar.
– Vi vidhåller att det behövs ett nationellt grepp. En sak som lärare tvingas hantera är alla motstridiga besked. Man får inte vara fler än åtta på en allmän sammankomst, men i en skola ska man kunna vara tusen personer, säger hon.
"Pressad situation"
Efter ett års pandemi och restriktioner har många vant sig vid att leva smittsäkert. Men det räcker inte för att öppna skolorna, anser Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.
– Det handlar inte om att man inte lärt sig att hålla avstånd. De klassrummen finns inte där man kan glesa ut flera meter mellan elever, än mindre i korridoren eller i matsalen, säger hon.
Sveriges skolledarförbund förstår inte logiken i att upphöra med distansundervisningen och menar att rektorer vittnar om en alltmer omöjlig arbetssituation.
"Konsekvensen med dagens beslut blir ett ökat tryck mot våra medlemmar, landets skolledare, i en redan mycket pressad situation", säger förbundsordförande Matz Nilsson i ett pressmeddelande.