Lättade restriktioner i hårt drabbat Belgien

Belgiens trädgårdshandlare får öppna igen, även om landet förlänger sina coronarestriktioner till åtminstone den 3 maj. Men inga massevenemang kommer att tillåtas under sommaren.

Belgiens premiärminister Sophie Wilmès funderar över hur coronarestriktionerna ska kunna lättas. Arkivbild.

Belgiens premiärminister Sophie Wilmès funderar över hur coronarestriktionerna ska kunna lättas. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-15 12:45

Trots fortsatt höga dödstal i covid-19 kommer nu en viss lättnad av Belgiens hårda restriktioner för att begränsa coronasmittan.

Trädgårdshandlare och byggbutiker tillåts öppna igen. Sjukhem och handikappboenden ska återigen få ta emot besök – om än bara av en utvald anhörig eller bekant för varje inlagd.

Premiärminister Sophie Wilmès är samtidigt tydlig med att allvarsläget är långt ifrån över.

– Även om viruset nu sprids långsammare är krisen inte över. Vi måste fortsätta våra ansträngningar, säger Wilmès på en presskonferens sedan regeringen slagit fast sina nya riktlinjer.

Där ingår att merparten av de nuvarande restriktionerna förlängs till den 3 maj. Det innebär bland annat fortsatt stängda skolor, restauranger och barer.

Alla stora publikevenemang, som olika festivaler, ställs dessutom in till och med den 31 augusti.

Hårda åtgärder

Belgarna har levt under strikta förhållanden sedan mitten av mars. I princip har endast livsmedelsaffärer, apotek och tobakshandlar fått hålla öppet.

Hårda regler gäller för hur många som får befinna sig inne i butikerna samtidigt. All verksamhet är stoppad i biografer, teatrar, konsertlokaler och idrottsarenor. Hemarbete rekommenderas för alla som kan. Joggning, cykling och promenader är fortsatt tillåtna, men endast tillsammans med personer man bor ihop med och med väl hållna avstånd sinsemellan.

Allt fler politiker, företagare och experter har dock efterlyst en uppluckring av de hårda reglerna.

"Ur ekonomisk och social synpunkt är restriktionerna inte hållbara i längden. En långvarig ekonomisk nedgång kommer att få negativa hälsokonsekvenser, som kan medföra att fler dör av icke-covid-19-relaterade orsaker än vad som räddas av restriktionerna", skriver fem belgiska forskare i ett inlägg i tidskriften Nature.

"Ta hand om er"

Samtidigt är dödstalen i covid-19 fortsatt höga. På onsdagen meddelades om ytterligare 283 döda, vilket för upp den totala dödssiffran till 4 440 – fjärde högst i EU efter Italien, Spanien och Frankrike.

Möjligen är dock siffran i överkant, eftersom nästan alla dödsfall på landets äldreboenden just nu räknas som covid-19-fall.

Både experter och politiker hoppas ändå att det värsta nu är över.

– Vi är ännu inte vid tunnelns slut, men vi är på väg. Till dess: ta hand om er och era kära, säger premiärminister Wilmès i Bryssel.

Fakta: Coronasmittan i Belgien

Belgien har 11,4 miljoner invånare och har hittills registrerat drygt 33 000 fall av covid-19. Totalt har 4 440 personer avlidit i sjukdomen.

50 procent av dödsfallen har skett på sjukhus och 46 procent på äldreboenden. Siffermässigt har klart flest dött i landsdelen Flandern, som emellertid också har den klart största befolkningen. I allmänhet är dödstalen väldigt jämnt fördelade mellan de olika regionerna. Endast huvudstaden Bryssel och det omkringliggande Brabant sticker ut med aningen fler respektive aningen färre döda än genomsnittet.

Belgien ligger högt upp i EU-statistiken när det gäller antal platser för intensivvård. På onsdagen fick drygt 1 200 personer i landet intensivvård för covid-19.

Källor: De Standaard, Le Soir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!