Liten lättnad för kyrkorna då fler släpps in

Från den 1 juni kan 50 personer samlas till religiösa sammankomster igen, om smittspridningen tillåter. Glädjande och en lättnad, även om en liten sådan, anser samfunden vars verksamhet fått ett stort avbräck under pandemin.

Morgonmässa i Uppsala domkyrka i november i fjol med endast två besökare. Arkivbild.

Morgonmässa i Uppsala domkyrka i november i fjol med endast två besökare. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-12 18:48

Stockholms biskop Andreas Holmberg har kritiserat coronarestriktionerna som tillåtit maximalt åtta personer i kyrkor, kyrkor som kan vara stora nog att rymma ett par tusen personer. Han är glad och lättad över regeringens nya besked.

– 50 är inte mycket ändå, men det är ju väldigt glädjande att få samla flera till gudstjänst. Inte minst har många familjer skjutit fram sina dop. Nu får familjer och anhöriga tillfälle att ha fest och fira livet tillsammans igen. Det kan vi behöva efter en tung tid, säger han.

Samtidigt som det är ett steg i rätt riktning är det för lite, anser han.

– Svenska kyrkan och andra trossamfund har tagit ett stort ansvar under hela pandemin för att minska smittspridningen, och mot bakgrund av det hade vi gärna velat se en kvadratmeterregel i våra stora kyrkor.

Uppdämt behov

Daniel Alm, föreståndare för pingströrelsens riksorganisation Pingst, har också efterlyst en harmonisering av samfundens coronarestriktioner till övriga samhället. Han välkomnar beskedet och tror församlingarna ändå kommer ta ett stort ansvar.

– Sedan hoppas jag vi får en rekordsommar när det gäller friluftsgudstjänster och utomhusaktiviteter. Dels är det säkrare vad gäller smittspridning och dels kan man samla fler enligt det här nya förslaget. Det tror jag vi kommer se en boom för nu.

Pandemin har inte bara inneburit stora begränsningar och förluster för verksamheten, utan även gjort att många fått bära sina bördor ensamma i en svår tid, påpekar han.

– Jag tror absolut att det finns ett uppdämt behov att få mötas i samtal och gemensam bön.

"En god nyhet"

Också direktören för Stockholms moské, Mahmoud Khalfi, är lättad. Moskén, som normalt samlat uppemot 2 000 besökare en fredag och hundratals en vanlig vardag, har varit stängd i över ett år.

– Särskilt äldre människor har drabbats hårt av moskéns stängning, så det är en god nyhet. Det är inte tillräckligt men det kommer flera steg. Vi hoppas att hela samhället kan öppna efter massvaccinering, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!