Livshotande covidtillstånd hos barn kartlagt

I mycket sällsynta fall kan barn med covid-19 drabbas av en livshotande immunreaktion. Nu har svenska och italienska forskare upptäckt att det är ett helt nytt, hittills okänt tillstånd – som teoretiskt skulle kunna utlösas av ett vaccin.

Svenska och italienska forskare har analyserat blodprover från barn som drabbats av hyperinflammation vid covid-19. Arkivbild.

Svenska och italienska forskare har analyserat blodprover från barn som drabbats av hyperinflammation vid covid-19. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Hälsa och sjukvård2020-09-07 13:05

Det är oerhört ovanligt att barn drabbas svårt av covid-19. Men det finns ett hundratal rapporter om barn på olika håll i världen – bland annat i Sverige – som har fått livshotande hyperinflammation en till två månader efter det att de infekterats av det nya coronaviruset. Immunförsvaret har på olika sätt börjat angripa den egna kroppen. Typiska symtom är hög feber, kraftig värk i magen, förvirring och sviktande hjärtfunktion.

Läkarna har hittills förknippat detta med den ovanliga Kawasakis sjukdom, men symtomen har inte stämt helt och hållet. Hittills har tillståndet kallats för MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19).

Behandlats i Sverige

Nu har en grupp svenska och italienska forskare analyserat blodprover från 13 barn som har behandlats för MIS-C vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och vid ett barnsjukhus i Rom. Proverna har sedan jämförts med blodprover från 28 patienter som fått Kawasakis sjukdom före pandemin och från barn med mild covid-19. Resultatet, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell, visar att det rör sig om ett hittills helt okänt tillstånd.

– Det är ingen tvekan om den saken. Det är helt andra delar av immunförsvaret som är inblandade, en helt annan typ av cytokinstorm, säger immunologen och barnläkaren Petter Brodin, som är verksam vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset och en av forskarna bakom studien.

Han understryker att det är ett extremt ovanligt tillstånd; i Sverige handlar det hittills om ungefär 70 barn. Och det positiva är att ingen har dött.

– Vi har lyckats bota allihop, för vi har hittat en framgångsrik behandling som fungerar väldigt bra för de här barnen. Men utan behandling hade de svårast sjuka garanterat inte klarat sig. Det krävs omfattande insatser, säger Petter Brodin.

Den nya studien har väckt stor internationell uppmärksamhet, och forskarna har under arbetets gång spridit kunskap om behandlingsmetoden i internationella nätverk för barnläkare, tillägger Petter Brodin.

Kan utlösas av vaccinering

I nästa steg letar forskarna efter genetiska faktorer som kan kopplas till ökad risk att drabbas av MIS-C. Det är viktigt eftersom MIS-C rent teoretiskt även skulle kunna utlösas av ett vaccin mot covid-19 hos personer som är sårbara.

– Tillståndet beror ju på att immunförsvaret aktiveras mot det här viruset och att något går väldigt fel. Då skulle även kunna gå fel när man aktiverar immunförsvaret med ett vaccin. Det måste vi snabbt ta reda på nu, innan vi börjar massvaccinera en stor del av befolkningen.

MIS-C har hittills främst drabbat barn med en medelålder på 11 år, men även vissa barn i tonåren – samt ett fåtal vuxna i 30-årsåldern. Den kraftiga reaktionen har uppstått en till två månader efter att barnen smittats, och i många fall har barnen inte ens märkt av infektionen.

– Men som förälder ska man inte vara orolig för att det här skulle vara något man missar. Barnen blir så sjuka att man åker till sjukhus, och där upptäcker man det här. Vi har spridit informationen runt om i landet. Och det är som sagt extremt ovanligt – och nu har vi en effektiv behandling, säger Petter Brodin.

Fakta: MIS-C och Kawasaki

Kawasakis sjukdom är ett svårt inflammationsstillstånd som drabbar barn i 1–2-årsåldern. Av någon hittills okänd anledning blir immunförsvaret överaktivt och börjar skada kroppens egna vävnader. Typiska symtom är feber, utslag, sår på läpparna, inflammation i svalget och svullna halslymfkörtlar. Hjärtats artärer kan bli inflammerade i allvarliga fall.

Det nyupptäckta tillståndet MIS-C påminner till viss del om Kawasakis sjukdom, men uppträder vid en något högre ålder. I Sverige har de drabbade barnen varit i genomsnitt 11 år. Förutom mycket hög feber är även kraftig magvärk som kan misstas för blindtarmsinflammation ett typiskt symtom. I vissa fall påverkas också hjärnan, med förvirring som följd. Dessutom störs hjärtats funktion, vilket är den vanligaste orsaken till att barnen förs till sjukhus.

Bägge tillstånden är mycket ovanliga.

Källa: Nationalencyklopedin och Petter Brodin, immunolog och barnläkare vid KI och Karolinska universitetssjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!