Löfven: Hat och hot Àr oacceptabelt

Statsminister Stefan Löfven reagerar med vrede över uppgifterna om hot mot FolkhĂ€lsomyndighetens personal. –Att mĂ€nniskor som gör sitt allra bĂ€sta för oss andra ska möta detta Ă€r fullstĂ€ndigt oacceptabelt, sĂ€ger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar med vrede pÄ hoten mot FolkhÀlsomyndighetens personal. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar med vrede pÄ hoten mot FolkhÀlsomyndighetens personal. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-02-18 09:47

– Jag hoppas att det blir rĂ€ttsliga efterverkningar, men vi kan inte ha nĂ„gon annan hĂ„llning Ă€n att det hĂ€r Ă€r oacceptabelt, sĂ€ger Löfven pĂ„ en presskonferens om pandemilĂ€get.

– Att kritisera Ă€r en sak, helt naturligt i vĂ„r demokrati, men hot och hat Ă€r oacceptabelt, sĂ€ger Löfven.

Han utesluter inte straffskÀrpningar eller andra ÄtgÀrder.

– Det finns anledning att se vad vi behöver göra, vi behöver ett samhĂ€llsklimat som stĂ€rker demokratin och dĂ„ Ă€r hot och hat oacceptabelt. Exakt vad det skulle kunna innebĂ€ra Ă€r för tidigt att sĂ€ga, men vi har skyldighet som företrĂ€dare för demokratin att sĂ€kerstĂ€lla att sĂ„ mĂ„nga som möjligt kan delta i debatten, sĂ€ger Stefan Löfven.

Helt förfÀrligt

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar ocksÄ starkt pÄ uppgifterna.

”Detta Ă€r helt förfĂ€rligt. Ingen ska utsĂ€ttas för hat och hot, varken vanliga mĂ€nniskor eller offentliga personer pĂ„ myndigheter och i politiken. Det Ă€r ett vĂ€xande demokratiskt problem med hot och hat och det privata priset kan bli för högt för att utföra de viktiga uppgifter som till exempel FolkhĂ€lsomyndigheten ansvarar för", sĂ€ger han i en skriftlig kommentar till TT.

Grov polarisering

Enligt Kristersson Àr det hÀr Ànnu ett uttryck för den grova polarisering vi ser i samhÀllsdebatten, oviljan att visa respekt mot meningsmotstÄndare och föra ett vuxet samtal.

"De hĂ€r personerna som riktar hot mĂ„ste lagföras och dömas. Och sĂ„ Ă€r det viktigt att politiken föregĂ„r med gott exempel – och inte bidrar till ett hĂ„rdnande samhĂ€llsklimat med allt grövre smutskastning", sĂ€ger Moderatledaren.

Centerpartiets ledare Annie Lööf reagerar ocksÄ pÄ hoten.

"Helt oacceptabelt"

"Det hot och hat som FolkhÀlsomyndigheten fÄtt ta emot Àr helt oacceptabelt. Det Àr oerhört viktigt att de kan kÀnna sig trygga i sin arbetsroll, det Àr en demokratifrÄga och vi mÄste se till sÄ att de som hotar och försöker tysta stÀlls till svars", sÀger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch reagerar.

"Att flera i ledningen för FolkhÀlsomyndigheten nu behöver polisskydd Àr oacceptabelt. Hat och mot politiker har ökat under lÄng tid och det Àr orovÀckande att det nu drabbar myndighetspersoner. Inga tjÀnstemÀn pÄ svenska myndigheter ska behöva oroa sig för sin egen eller för sin familjs sÀkerhet", sÀger hon i en skriftlig kommentar.

Skydd och stöd

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni varnar för att samtalsklimatet brutaliserats.

"Det som tjÀnstemÀn pÄ FolkhÀlsomyndigheten Àr utsatta för Àr fullstÀndigt horribelt. Hat, hot och krÀnkningar ska ingen behöva utstÄ i sitt tjÀnsteutövande. Jag förvÀntar mig att de utsatta fÄr tillrÀckligt skydd och stöd", skriver hon i en kommentar.

Samtidigt framhÄller hon att detta mÄste ses i ett större perspektiv.

Brutaliserat klimat

"Samtalsklimatet Àr pÄ vÀg att brutaliseras. Journalister förföljs och hÄnas, forskare hÄller sig borta frÄn vissa Àmnen pÄ grund av hat och hot, och mÄnga myndighetspersoner Àr utsatta. Sveriges samlade svar mÄste vara klart och tydligt: de som Àgnar sitt yrkesliv Ät akademin, journalistiken eller i samhÀllets tjÀnst med att bistÄ oss att skilja fakta frÄn fiktion har alltid vÄrt fulla stöd", skriver hon till TT.

VÀnsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar ser ocksÄ allvarligt pÄ det intrÀffade.

"Vi tar alla former av hot mot sÄvÀl myndigheter som politiska instanser pÄ största möjliga allvar. De Àr inte endast hot mot individer utan ocksÄ hot mot rÀttsstaten och demokratin", skriver hon i en kommentar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!