Innebär det att mer än 8 000 avlidna, hittills, var oundvikligt?
– Nej, men det har visat sig i coronakommissionens rapport att äldreomsorgen under lång tid har haft för lite resurser. Vi vet inte heller riktigt än vad som skiljer i Norden, om det var en skillnad i utbrott, säger Löfven i en intervju med TT dagarna före jul.
På frågan om regeringen inte visste om att äldreomsorgen inte var rustad för en pandemi, svarar han:
– Enligt kommissionen är det flera regeringar, det är olika kommunala styren också som bär ansvaret för det här. Men uppenbarligen har äldreomsorgen under lång tid fått för lite resurser.
Följden av det blir att det är för få som arbetar i omsorgen och att kompetensnivån inte är som den ska, fortsätter han.
– Det är människor som sliter stenhårt varje dag men som inte ges rätt förutsättningar, det är många timanställda och det är inte den kontinuitet man vill ha, det går inte att bygga på timanställda.
Coronakommissionen understryker i sin första delrapport, om äldreomsorgen och det stora antalet avlidna där i eller med covid-19, att ansvaret för bristerna finns hos både myndigheter, kommuner och regioner.
Vilar tungt
Men ett tungt ansvar vilar på den nuvarande regeringen och tidigare för att de inte hanterat bristerna i tid, trots att de varit kända. Beslut om åtgärder som togs under våren, också regeringens, var “i flera avseenden otillräckliga”, enligt kommissionen. Den pekar på att det ytterst är regeringen som har ansvaret för styret av riket.
På en pressträff dagarna efter kommissionens rapport sade statsministern att han anser att “vi har agerat så snabbt vi har kunnat” och att regeringen arbetar stenhårt varje dag med att möta en pandemi vars like ingen sett tidigare.
TT: Håller du fast vid att ni har tagit rätt beslut vid rätt tillfälle?
– Återigen, låt hela förloppet gå och sedan kan vi se tillbaka. Det är en helt ny pandemi, en helt ny och okänd sjukdom som muterar och beter sig på ett sätt som ingen vet i förväg. Men om vi i slutet på den här pandemin ser att allt har gått som på räls så vore det väldigt konstigt.
TT: Håller du med om att den allmänna smittspridningen i samhället sannolikt var den största orsaken till att så många dog på äldreboenden, som coronakommissionen säger?
– Det är klart att får du en allmän smittspridning i samhället så får du en större risk för att det sprider sig i äldreomsorgen. Det är ingen tvekan om det.
Kunnat göra
TT: Kunde ni ha gjort något mer för att begränsa smittspridningen?
– Vi tog ju de beslut vi tog, men det var ju inte så att vi kunde få noll. Vi hade fått in smittan i samhället.
TT: Tycker du att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har skött sig?
– Ja, jag har fullt förtroende för dem, återigen det är en okänd sjukdom. Folkhälsomyndigheten har gjort sina bedömningar utifrån den kunskap de har.
Dagarna efter coronakommissionens slutsatser presenterats har regeringen velat visa handlingskraft genom att försöka skynda på en pandemilag. Under hösten och tills nyligen sades den inte kunna bli verklighet före sommaren. Den ska ge möjligheter att stänga ner sådant som butiker, köpcentrum och gym.
Samtidigt har restriktioner som redan är möjliga trappats upp inför jul och nyår och uppmaningar om att hålla avstånd och ta ansvar skärpts.
Men det finns kritik mot att regler och förhållningsorder är otydliga, “en gröt av motsägelser” enligt en krönika i Aftonbladet.
TT: Nu är det jul och högtid, är det åtta eller fyra som är normen?
– På restauranger är det fyra och hemma åtta, men inte från åtta olika hushåll.
Löfven ska fira jul i tvåsamhet, med sin fru Ulla. Statspidemiolog Anders Tegnell har sagt att de kanske blir sex, sju runt bordet i hans familj och på Folkhälsomyndighetens hemsida är rådet att bara umgås i en mindre krets.
TT: Är det lätt att göra rätt?
– Jag tycker någonstans att vi måste tänka till, ibland låter det som att man söker en ursäkt för att passa just det som gäller en själv. Men social distansering är inte så svårt.
TT: Är en fjällresa en nödvändig resa?
– Det får man avgöra själv men huvudsaken är att man klarar distanseringen, att man klarar att inte utsätta sig själv eller andra för smittorisk. Det är ju inget förbud, men jag tycker att man ska tänka till.
Beslutet att begära att all icke nödvändig verksamhet i stat, kommuner och regioner skulle stängas omgående i en månad har mötts av en del kritik. Bland annat från idrottsrörelsen vad gäller vad stängda idrottshallar har för följder på lång sikt för barn och ungas idrottande.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson anser att regeringens agerande andas desperation.
– Nu är det så att vi har en pandemi som får stora effekter på samhället, då måste man ta till åtgärder, kontrar statsministern.