Lyckade försök med covidvaccin

Vaccinstudierna har börjat få upp farten. Både Astra Zeneca och kinesiska Cansino presenterar lovande resultat. Men svenske vaccinforskaren Matti Sällberg är inte helsåld:
–Det ser okej ut, men det är inte jätteimponerande.

Fas 1-studien av AstraZenecas covidvaccin har nu blivit vetenskapligt granskad, med lovande resultat. Arkivbild.

Fas 1-studien av AstraZenecas covidvaccin har nu blivit vetenskapligt granskad, med lovande resultat. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-20 16:05

Astra Zenecas vaccin AZD1222 ger antikroppar mot covid-19, utan allvarligare biverkningar. Det framgår av de första vetenskapligt granskade resultaten från den fas 1-studie som har publicerats i senaste numret av tidskriften The Lancet.

Studien har gjorts på 1 077 friska personer i åldrarna 18–55 år, och syftar i första hand till att kontrollera att vaccinet är säkert att använda på människor.

– Vår förhoppning är att kunna börja leverera vaccindoser innan årsskiftet. Vi är redo att sätta i gång så fort de kliniska prövningarna är avslutade”, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot på en presskonferens enligt Dagens industri.

Efter den första dosen fick 91 procent av deltagarna verksamma antikroppar mot det nya coronaviruset, en månad efter injektionen, och efter en andra dos hade samtliga provdeltagare fått antikroppar. Dessutom såg forskarna T-celler hos samtliga försöksdeltagare.

"Inget superresultat"

– Det är inget superresultat, men det ser okej ut. Det är uppmuntrande att de även har T-celler, säger Matti Sällberg, som är professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet.

I samma nummer av The Lancet presenteras även data från det kinesiska bioteknikföretaget Cansino, som har kommit ett steg längre med sin vaccinkandidat och avslutat en fas 2-studie. Där testas vaccinet utförligare i olika doser, och effekten jämförs med en kontrollgrupp som får placebo. Också här uppmättes rimliga nivåer av antikroppar, utan allvarliga biverkningar – även om flera av försöksdeltagarna fick "normala vaccinbiverkningar" i form av huvudvärk, illamående, trötthet och ömhet vid injektionsstället.

– Cansinos data är inte heller jätteimponerande, men helt okej. Det är svårt att ranka resultaten, för alla använder olika typer av tester och markörer som inte går att jämföra rakt av, säger Matti Sällberg.

Sållning i fas 3

Förra veckan presenterade även det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna en fas 1-studie av sin substans mRNA-1273 i tidskriften New England Journal of Medicine, med liknande resultat.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är positivt att det rapporteras allt fler framsteg på vaccinfronten. Men han understryker att det är en lång väg kvar.

– Jag skulle säga att det här var hyfsat väntat. Men den stora utmaningen och sållningen sker i fas 3, då man testar i större grupper och fler åldrar. Både fas 1 och fas 2 är ju test på mindre grupper av unga, friska personer. Det är inte där vårt stora problem finns när det gäller covid-19, det viktiga är att vi kan skydda de äldre, säger Anders Tegnell.

Totalt genomförs drygt 160 vaccinstudier på flera håll i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!