I fredags hade statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presskonferens om att testningen av coronasymtom snart ska skalas upp rejält. Men först om några veckor.
Det beskedet förvånar och oroar moderatledaren.
– Testning är den enskilt största frågan som vi fortfarande inte på allvar har besvarat, säger Ulf Kristersson.
För långsamt
Kristersson tog upp frågan under det partiledarmöte som Stefan Löfven hade med alla partiledarna på tisdagen. Men han känner sig inte lugnad.
– Jag tycker att det går alldeles för långsamt. Provtagning och testning är A och O för att kunna veta att rätt människor går till jobbet och att kunna återstarta ekonomin. Vi är alldeles för sena i Sverige, säger han.
– Tittar man på Norge, Finland, Danmark och Tyskland så gör de mycket, mycket större insatser och testar mycket bredare än vad vi gör.
Kristersson har förståelse för att det är en komplicerad organisation att bygga upp, men undrar om den långa startsträckan också har att göra med att regeringen har lägre ambitioner än andra länder.
– Det här är ingenting man kan lägga ut på entreprenad till en enskild myndighet. Det är en ganska stor apparat som ska dras igång när man ska testa hundratusentals människor.
Ögonblicksbild
Till skillnad från antikroppstester ger testning av symtom bara en ögonblicksbild, men även det är värdefullt, menar M-ledaren.
– Det är avsaknaden av den ögonblicksbilden som gör att vi både riskerar att människor går till jobbet fastän de kan smitta andra och att människor stannar hemma från jobbet därför att de är snuviga, utan att det har koppling till corona, säger Kristersson.