– Jag är särskilt oroad över situationen i Ungern, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
I tisdags ville von der Leyen inte nämna något land vid namn när hon på ett mer inlindat sätt meddelade att kommissionen håller koll på vad som görs under kampen mot coronaviruset
Kritiken mot det har varit tung – och följs nu av skarpare ord från tyskan.
– Jag är orolig över att vissa åtgärder går för långt. Nödåtgärder mot coronaviruset kan vara nödvändiga. Regeringar måste ha verktyg för att kunna agera snabbt för att skydda allmänhetens hälsa. Men de här åtgärderna måste vara begränsade och strikt proportionerliga, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.
"Det räcker nu"
Tretton medlemspartier i den europeiska kristdemokratiska/konservativa partisammanslutningen EPP vill inte längre ha Fidesz och dess ledare, premiärminister Viktor Orbán, som medlem. Fidesz är sedan tidigare avstängt från partiet, men deltar ännu i partiets grupp i EU-parlamentet.
"Vi vill framföra vår djupa oro över den politiska utvecklingen i Ungern, särskilt den lag som parlamentet antog den 30 mars" skriver bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch i ett brev till EPP:s ordförande Donald Tusk.
"Vi begär att Fidesz utesluts ur EPP", skriver de i brevet.
Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé säger att "det räcker nu". EPP kan inte låta Ungern fortsätta att urholka rättstaten, de europeiska värderingarna måste försvaras. Brevet hade vägt tyngre om det dominerande partiet i EPP, förbundskansler Angela Merkels CDU, hade skrivit på.
– Jag har stor förhoppning om att CDU ska göra ett tydligt uttalande om att Fidesz bör lämna EPP, säger Tobé och anser att det ändå bör noteras att ett slovakiskt och ett tjeckiskt parti har skrivit på liksom den grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis.
Utnyttjar coronakrisen?
Ungerns parlament gav i veckan premiärminister Viktor Orbán och hans regering kraftigt utökade maktbefogenheter under coronakrisen. Regeringen får bland annat styra med dekret som gäller så länge som nödläget gäller, i stället för att behöva godkännas av parlamentet var 15:e dag. Dessutom öppnas för upp till fem års fängelse för den som sprider desinformation om coronaläget eller den ungerska regeringens hanterande av det.
Åtgärderna har väckt skarp kritik bland framför allt människorättsorganisationer och en rad ledamöter i EU-parlamentet.
"Det är ju uppenbart att Orbán utnyttjar coronakrisen för att helt avdemokratisera Ungern, att vår EU-minister inte fördömer detta är extremt illa. Sverige borde gå i framkant", skriver Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro.
"Politisk häxjakt"
Tillsammans med tolv andra EU-länder har Sverige än så länge nöjt sig med ett gemensamt uttalande om hårda nödåtgärder som hotar demokrati och rättssamhälle. Men vare sig Ungern eller något annat land nämns med namn.
Den ungerska regeringen svar på kritiken är att kalla den "häxjakt".
– Vi blir inte bara kritiserade, vi blir också utsatta för en politisk häxjakt och en koordinerad smutskastningskampanj, säger regeringens talesperson Zoltán Kovács i en videoinspelning som lades ut på Twitter efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckt sin kritik.