M vill öka stödet för restauranger

Moderaterna (M) vill att omställningsstödet även ska omfatta lönekostnader. Partiet hoppas få stöd för ett sådant förslag i riksdagen.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson. Arkivbild.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-13 14:27

M föreslår i finansutskottet att riksdagen ska uppmana regeringen att ta fram ett förslag om att utvidga omställningsstödet för företag som drabbats hårt av pandemin. Stödet ersätter i dag fasta kostnader, men inte lönekostnader.

M vill att omställningsstödet även ska ersätta lönekostnader och menar att det är viktigt för tjänsteföretag, till exempel restaurangbranschen.

– Många företag som har det allra tuffast nu finns i servicebranschen. De är desperata, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hon påpekar att korttidsstödet, som gör att företag kan permittera personal, inte fungerar bra för många företag i tjänstebranschen. Orsaken är att personalomsättningen är större där och att till exempel en restaurang inte kan skicka hem all personal om den ska hålla öppen, även om gästerna är färre.

– Det gör att vi har en situationen där de som bäst behöver stöd inte får det stöd de behöver, säger Svantesson.

M bedömer att förslaget kan få majoritet i finansutskottet.

– Jag hoppas verkligen att Centern och Liberalerna väljer att stötta småföretagarna, säger Svantesson.

M bedömer att om förslaget genomförs, så skulle det kunna kosta upp mot åtta miljarder kronor om det gäller två, tre månader från i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!