"Man dör och skadas på ett helt annat sätt"

Sedan en tid tillbaka lever den förra statsepidemiologen Annika Linde, 72, helt isolerad tillsammans med sin sambo.
–Normalt är jag inte hysterisk, men det här tar jag på allvar, säger hon.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet. Arkivbild från 2008.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog på dåvarande Smittskyddsinstitutet. Arkivbild från 2008.

Foto: Mats Andersson / TT

Hälsa och sjukvård2020-04-11 06:45

Läkaren och tidigare professorn Annika Linde vet en hel del om virus. Bland annat arbetade hon som statsepidemiolog vid dåvarande Smittskyddsinstitutet under den senaste pandemin, den så kallade svininfluensan 2009. Coronaviruset, däremot, vet Annika Linde – och alla andra – betydligt mindre om. Desto större anledning att vara försiktig, menar hon.

– Det här är ett okänt virus, varför det bästa är att ta det säkra för det osäkra.

En annan anledning att tänka sig för, säger hon, är det dramatiska sjukdomsförloppet.

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 har jämförts med influensa, en sjukdom som varje år orsakar tusentals dödsfall världen över. I Sverige dör upp till 2 000 människor under en influensasäsong.

Men att jämföra vanlig säsongsinfluensa med covid-19 håller inte, anser Annika Linde, som i början av sin karriär mötte många äldre människor som hade drabbats av influensa.

– Influensa kan ta knäcken av gamla och sköra. De tynar liksom bort och ofta är döden helt oproblematisk. Den virusdrivna lunginflammation som många coronapatienter får är något helt annat. Den är mycket mer dramatisk. De här patienterna dör på ett helt annat sätt, säger hon.

Skador för livet

Det främsta kännetecknet vid svårare covid-19 är andnöd, något som kan vara starkt ångestframkallande. De patienter som blir svårt sjuka drabbas dessutom ofta av en svårbehandlad lunginflammation.

Därefter kan vissa patienter drabbas av septisk chock följt av multipel organsvikt. Det vill säga en livshotande inflammatorisk reaktion då kroppens immunförsvar reagerar genom ett massivt pådrag med olika signalsubstanser varefter flera vitala organ slutar att fungera som de ska (organsvikt). Därutöver kan patienten även drabbas av en så kallad chocklunga, ett livshotande tillstånd då det uppstår akuta vävnadsskador på lungorna.

– Så även om man överlever är risken stor att man blir skadad för livet, säger Annika Linde.

Eftersom Annika Linde är 72 år gammal tillhör hon en riskgrupp, varför hon – sedan en tid tillbaka – har isolerat sig hemma tillsammans med sin sambo.

– Normalt är jag inte så hysterisk, men den här gången följer jag råden till punkt och pricka. Jag tar promenader, men jag håller avstånd och jag handlar inte i affärer, till exempel. För man vet aldrig.

Skärp er!

Det svåraste praktiska problemet är mathandlingen, säger hon. Sedan en tid tillbaka handlar hon på nätet. Eller försöker, rättare sagt.

– Det är jättejobbigt. Nätaffärerna blir överbelastade, och när man ska fylla på sin varukorg hänger sig hela systemet. Nu har vi varit utan leverans i tio dagar. Men det får lösa sig, säger Annika Linde.

TT: Hur tycker du följsamheten bland andra äldre är?

– Jag har förstått att många äldre "gamblar", framför allt med handlandet, eller så är de bara tanklösa. Men mitt råd är att inte göra det. Risken ska inte underskattas. Det räcker med att man träffar på en enda person som är smittad, eller att man tar i något som en sjuk person tagit i. Det är inte bara man själv som drabbas. Det blir en hel kedja där man riskerar att smitta någon i familjen som kanske är ännu skörare eller vårdpersonal. Och till alla ni i ledande positioner som ska föregå med gott exempel, men som man ser på tv eller i andra sammanhang säger jag bara: Skärp er! Man måste vara solidarisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!