Under hela våren och sommaren var det en betydligt större andel än vanligt som dog ensamma inom den kommunala äldreomsorgen. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR) i samarbete med Svenska palliativregistret.
Även under ett "normalt" år förekommer det att äldre dör ensamma, både på särskilda boenden inom den kommunala äldreomsorgen. Under 2019 var denna andel 13 procent. Men i mars, när de första dödsfallen på grund av pandemin inträffade och äldreboendena införde besöksförbud, var denna andel hela 53 procent. Mer än vartannat dödsfall, alltså.
Ångest och andnöd
I takt med att fler anhöriga kunde vara närvarande minskade denna andel därefter successivt. I april var siffran 38 procent och i juni 24 procent. Men det var först i augusti (15 procent) som andelen började närma sig nivån för 2019.
Rapporten visar också att förhållandevis få äldre som dog upplevde andnöd och ångest under sin sista vecka i livet, stick i stäv med den bild som ibland målades upp i medierna.
Andnöd förekom hos cirka tre av tio äldre, men kunde i de allra flesta fall lindras helt eller delvis, enligt rapporten. Fler än så, cirka sex av tio, drabbades av ångest, men även här lyckades man oftast lindra tillståndet, mer eller mindre framgångsrikt.
Felaktig bild
Det var betydligt fler som drabbades av både andnöd och ångest bland dem som vårdades på sjukhus, vilket enligt rapportförfattarna tyder på att det var patienter med tecken på syrebrist som vårdats på sjukhus, medan symtomen bland de äldre som avled på särskilda boenden var lindrigare.
Bilden av en kvalfull död med andnöd inom äldreomsorgen är alltså felaktig, skriver rapportförfattarna.
I rapporten slås också fast att det blir allt vanligare att dö på sjukhus och på kommunala boenden, och att endast var femte dödsfall (19 procent 2017) sker i det egna hemmet.