Masktvång minskar inte risken för smitta

Ett fåtal europeiska länder har infört krav på att bära ansiktsskydd på offentlig plats för att minska spridningen av coronaviruset.
–Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att det skulle hjälpa, säger smittskyddsexperten Johan Giesecke.

En anställd på en livsmedelsaffär delar ut masker till kunder i Wien i Österrike. Från onsdagen gäller masktvång i butiker.

En anställd på en livsmedelsaffär delar ut masker till kunder i Wien i Österrike. Från onsdagen gäller masktvång i butiker.

Foto: AP Photo/Ronald Zak

Hälsa och sjukvård2020-04-02 11:25

I Österrike och Slovakien gäller masktvång för att exempelvis få handla i matbutiker, skriver Dagens Nyheter. I Tjeckien riskerar den som ertappas utanför huset utan mun och näsa täckt böter på motsvarande 3 600 kronor. Även Bosnien-Hercegovina har regler om obligatoriskt ansiktsskydd, medan ledande experter i Tyskland uppmanat allmänheten att tillverka sina egna masker.

– Det är fullständigt obevisat att det har någon effekt, säger Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och numera rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor.

Sluter inte tätt

Han konstaterar att det inte finns några krav på att ansiktsskydden ska vara av den mer effektiva typ som faktiskt hindrar bäraren själv från att bli smittad.

– För det första sluter de inte tätt. Man måste ha en mask som är helt tät mot ansiktet, som ett cyklopöga. Och det är de inte, framför allt inte de här enkla vita som man fäster med gummisnoddar bakom öronen, säger Giesecke.

Dessutom blir munskydden efter en ganska kort stund fuktiga, och då försvinner väldigt mycket av effekten.

– Det finns en fördel. Om man har dem på sig hela tiden så petar man sig inte i munnen och inte i näsan. Det kan möjligen ha viss effekt.

Oro för bristen

Under vissa förutsättningar kan ansiktsskydd hindra andra från att bli smittade om du själv skulle vara det, fortsätter Giesecke.

Samtidigt finns en oro att skydd som behövs inom sjukvården går till privatpersoner.

– Eftersom det är ont om skyddsmasker i vården är det bra om människor inte går runt med det när de inte behöver, säger Johan Giesecke.

Även världshälsoorganisationen WHO har betonat att friska människor ur allmänheten inte ska bära mask då vårdpersonal riskerar att bli utan. En person utan symptom rekommenderas inte att bära mask.

Politisk symbolhandling

Masktvånget som vissa länder infört symboliserar snarare en vilja från regeringar att visa sig handlingskraftiga, bedömer Giesecke.

– Och det syns ju tydligt, det är en klar signal.

TT: Men om det inte finns bevis för att det hjälper, varför uppmanar länder hela befolkningar att bära ansiktsskydd?

– Alla länder i Europa vidtar just nu en massa åtgärder som det inte finns någon som helst vetenskaplig grund för. Det är inte konstigt att de hittar på något ytterligare.

Fakta: Om munskydd

Hjälper munskydd?

Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk mot covid-19. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar.

Vad gäller för användning av munskydd utanför vården?

Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!