Mass-sms ska få alla att följa råden

Regeringen tar till nya metoder för att få svenskarna att rätta sig efter coronareglerna. I ett massutskick av sms uppmanas alla följa smittskyddsråden inför jul.

På måndag kan hela Sverige få ett sms-pling från Folkhälsomyndigheten i mobilen. Arkivbild

På måndag kan hela Sverige få ett sms-pling från Folkhälsomyndigheten i mobilen. Arkivbild

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-11 08:20

På måndag någon gång mellan klockan 9-19 kommer mobiltelefonen att plinga. Då skickar Folkhälsomyndigheten ut sms till de omkring 22 miljoner mobiler som finns i Sverige.

De kommer att nå även barn, de kommer också att nå de med dolt nummer och skyddad identitet.

I meddelandet kommer att stå: "Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av Covid 19".

Det hänvisas också till webbplatsen "krisinformation" . Där finns Folkhälsomyndighetens nya nationella föreskrifter och allmänna råd, som träder i kraft på måndag.

En påminnelse

– Nu i detta svåra läge inför jul och nyår vill vi ge svenska folket ytterligare en påminnelse, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen bedömer att folks intresse för att lyssna på myndigheternas budskap från alla pressträffar har minskat jämfört med i våras. Då var genomslaget enormt, uppger Damberg.

– Nu är vi delvis i nytt läge. Man har levt med den här smittan under väldigt lång tid, människor börjar bli mer trötta, säger han.

Därför vill man pröva nya metoder.

Inte samma nivå

Regeringens analyser visar på större förändringar i människors beteende de senaste veckorna. Men ännu är de inte på samma nivå som i våras.

Under hösten har regeringen kommit med mer skarpa restriktioner, som förbud för alkoholservering efter klockan 22 och en gräns på åtta personer vid allmänna sammankomster.

– Vi var tvungna att ta i hårdare nu under hösten än under våren för att åstadkomma samma beteendeförändring, säger Damberg.

Bara svenska

Enligt Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, syftar inte sms:et till att nå någon särskild grupp som slarvar. Hon vill inte peka ut några kategorier som är dåliga på att följa råden, men säger:

– Det finns vissa generella mönster i det här.

Budskapet i massutskicket kommer bara att finns på svenska.

– Det går dessvärre inte att formulera ett sms på så många språk som vi skulle önska, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

Engångshändelse?

Massutskicket uppges vara en engångshändelse. Det har möjliggjorts genom frivilliga insatser av de fyra största mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre.

– Det är många utskick som ska göras. Kommer systemet att klara påfrestningen? Ja, vi hoppas och tror det, säger Olofsson.

Massutskicket ingår inte i systemet för viktig meddelande till allmänheten, VMA, utan är något helt nytt.

VMA har kunnat skickas ut som sms sedan 1 juli 2017, till människor som befinner sig i ett visst område. Det är ett komplement till meddelande i radio och TV.

VMA används dock bara för att varna när något allvarligt har hänt som utgör omedelbar fara för liv, hälsa, egendom eller miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!