Mediernas möjligheter under pandemin utreds

Möjligheterna för medier och allmänhet att granska statens och kommunernas hantering av covid-19-pandemin ska utredas, har justitiedepartementet beslutat.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson håller en digital pressträff om den framtida migrationspolitiken. Arkivbild.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson håller en digital pressträff om den framtida migrationspolitiken. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa och sjukvård2021-04-28 22:29

Utredningen har som mål att kartlägga hur staten och kommunerna har förhållit sig till offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Det ska också analyseras hur sekretessregler "på ett oproportionerligt har begränsat möjligheterna till granskning av hanteringen av pandemin".

– Mediernas och allmänhetens möjlighet till granskning med stöd av offentlighetsprincipen är ett av fundamenten i vår demokrati. Det är särskilt viktigt i en kris. Av tidigare kriser har vi kunnat se att mediernas granskning av hur regering och myndigheter agerat är avgörande för de lärdomar som kan dras inför framtiden", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) enligt ett pressmeddelande.

Utredare blir Peder Liljeqvist, lagman vid Kammarrätten i Stockholm. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!