Minister orolig över ungas utanförskap

Coronakrisen kan leda till att Sverige får en generation av unga i långvarigt utanförskap.
–Då är det viktigt att vi investerar tidigt så att vi inte får större personliga förluster och samhällskostnader på sikt, säger kultur- och ungdomsminister Amanda Lind (MP) till TT.

Kultur- och ungdomsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Kultur- och ungdomsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-07 10:26

Viruspandemin slår hårt på många områden i samhället. Men en särskilt utsatt grupp är ungdomar i gymnasieåldern där konsekvenserna av krisen kan få långvariga effekter.

Under torsdagen överlämnade Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), en analys till Amanda Lind om hur coronakrisen kan påverka ungas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden.

Kvar i utanförskap

I fokus står den grupp av ungdomar som vare sig studerar eller arbetar. De löper risk att bli kvar i utanförskap även när krisen är över. Erfarenhet från tidigare kriser, som finanskrisen 2008–2009, visar att speciellt ungdomar mellan 16–19 år blir särskilt drabbade.

– Rapporten förstärker den bild jag redan har och den är väldigt oroande, säger Amanda Lind.

Många av de jobb som nu försvinner finns i branscher med så kallade instegsjobb för både utrikes födda och unga. Därtill skapar en högre arbetslöshet en tuffare konkurrens för de unga som står långt ifrån arbetsmarknaden.

"Om de redan varslat 120 personer är de inte sugna på att ta emot ungdomar från oss”, säger en verksamhetschef i en av de kommuner som intervjuats i rapporten.

Saknar behörighet

Analysen visar också att virusutbrottet kan leda till en ökning av antalet högstadieelever som inte uppnår behörighet till gymnasiet. En kommun som MUCF intervjuat uppskattar att antalet obehöriga elever riskerar att öka med 25 procent jämfört med ett normalt år.

På samma sätt med elever på gymnasiet. Många har klarat det bra att studera på distans men det finns en grupp för vilka nedstängningen har varit problematisk. Och utan en gymnasieexamen är risken att hamna i utanförskap stor.

– Vi kommer att fortsätta att analysera behovet av ytterligare insatser, inte minst för unga som har hamnat eller riskerar att hamna i utanförskap. Den här gruppen riskerar att falla mellan stolarna, säger Amanda Lind.

Ökade problem bland ungdomarna kommer i sin tur att drabba kommunerna med ökad arbetslöshet, förändrade studieförhållanden och ökad psykisk ohälsa som följd.

Utesluter inget

"Det är viktigt att rikta insatser och vidta åtgärder för unga som varken arbetar eller studerar. Sådana insatser leder till besparingar för samhället på lång sikt och att det minskar de ungas personliga lidande och ekonomiska utsatthet", konstaterar Lena Nyberg i rapporten.

Rapporten föreslår flera konkreta åtgärder från regeringen. Som till exempel pengar till att förlänga sommarjobben in på hösten och mer pengar till vuxenutbildningen

– Vi är inte i ett läge där vi utesluter något, säger Amanda Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!