Minkar Àr extra kÀnsliga för corona

Redan nÀr sars drabbade vÀrlden 2003 konstaterades det att minkar Àr kÀnsliga för viruset. Nu har minkar Äterigen hamnat i blickfÄnget. Sveriges statsepizootolog förklarar varför.

Tio minkfarmar i Blekinge har drabbats av coronautbrott. Arkivbild.

Tio minkfarmar i Blekinge har drabbats av coronautbrott. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström / TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-11-09 20:45

I tidigt skede av den nya coronapandemin kunde man förutspÄ att minkar skulle vara kÀnsliga för det nya viruset. Detsamma konstaterades förra gÄngen ett coronavirus orsakade pandemi och igen under fÄgelinfluensan.

– Minkar har receptorer pĂ„ sina celler i luftvĂ€garna som liknar de receptorer som mĂ€nniskor har och som viruset anvĂ€nder för att ta sig in i cellerna, sĂ€ger tillförordnad statsepizootolog Karl StĂ„hl.

Minkarna blir dessutom sjuka pÄ ungefÀr samma sÀtt som mÀnniskor.

– Det finns en viss ökad dödlighet, men pĂ„ lĂ„ga nivĂ„er, sĂ„ vissa djur blir allvarligt sjuka och dör medan vissa fĂ„r lindriga symptom och blir sedan immuna, sĂ€ger Karl StĂ„hl.

Att smittan fÄtt fÀste hos mink och skapat sÄ mycket problem beror pÄ att man, pÄ minkfarmarna, har mÄnga minkar tillsammans pÄ begrÀnsad yta, berÀttar han.

"Inte som i Danmark"

I Danmark har regeringen beslutat att avliva alla minkar sedan en muterad form av coronavirus spridits frÄn minkar till mÀnniskor pÄ minst fem olika farmar.

I Sverige Àr dock situationen helt annorlunda, enligt Karl StÄhl.

– I Danmark har man 20 miljoner minkar. I Sverige har vi en vĂ€ldigt begrĂ€nsad minkindustri, 40 gĂ„rdar varav 20 finns i Blekinge.

Dessutom ska den största andelen av Sveriges minkar avlivas i veckan dÄ "pÀlsningen" startar, vilket ytterligare glesar ut populationen, sÀger Karl StÄhl.

Oklart kring muterat virus

Generellt sÄ har man sett fler fall dÀr mÀnniskor smittat minkar Àn minkar som smittar mÀnniskor, men bÄde och förekommer. Framförallt Àr det personer som arbetar pÄ minkfarmar som riskerar att smittas av minkarna.

– Det virus som man talar om i Danmark, som har förĂ€ndrat sig och som man sĂ€ger kan pĂ„verka effekten av framtida vaccin – dĂ€r Ă€r det oklart hur lĂ€tt det viruset har att etablera sig hos mĂ€nniskor, det vet man inte, sĂ€ger Karl StĂ„hl.

TT: Är det hĂ„llbart att ha minkuppfödning pĂ„ det sĂ€tt man har i Sverige eller borde industrin avvecklas?

– Det Ă€r politiska beslut, vi tar ingen stĂ€llning till det. VĂ„rt jobb Ă€r att bedöma risken för smittspridning och peka pĂ„ Ă„tgĂ€rder som krĂ€vs för att minska risken för bĂ„de smittspridning och risken för eventuella mutationer.

Fakta: Virus pÄ minkfarmar

I NederlÀnderna upptÀcktes de första fallen av coronasmitta inom minkuppfödningen i april. DÀr fanns sedan tidigare beslut om att hela minknÀringen skulle avvecklas fram till 2024, men pÄ grund av coronaspridningen har detta tidigarelagts till nÀsta Är.

Det första coronafallet pÄ en dansk minkfarm upptÀcktes i juni i Är. Sedan dess har smittan gÄtt spikrakt uppÄt och nu Àr den konstaterad pÄ 207 av landets 1 138 minkfarmar. Den 4 november fattades beslut om att avliva alla minkar inklusive avelsdjur, sedan en mutation av coronaviruset börjat sprida sig bland minkar och mÀnniskor pÄ Jylland.

I Sverige upptÀcktes det första fallet pÄ en minkfarm den 23 oktober och 5 november konstaterades smitta pÄ ytterligare nio gÄrdar. Samtliga ligger i Blekinge.

Sveriges första minkfarm etablerades 1928. PÄ 1950- och 60-talet fanns över 1 300 minkfarmar i Sverige. Nu Àr antalet farmar ett 40-tal men de Àr betydligt större.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!