Eftersom relativt få svenskar testas för coronavirus i dag vet många med symptom inte om de är smittade eller inte. Många väljer då det säkra före det osäkra och stannar hemma. Moderaterna föreslår på söndagen en ny strategi. Betydligt fler behöver testas.
– Vi måste se till att sjukvårdspersonal inte behöver stanna hemma i onödan för att de inte vet om de är smittade eller inte, säger partiledare Ulf Kristersson.
M-ledaren menar att han främst vill se en storskalig provtagning som visar om man är smittad vid tillfället eller inte.
TT: Är inte risken att samma person då behöver testas vid flera tillfällen?
– Jag förstår det, men jag tror ändå att det ger väldigt mycket bättre vägledning till hur människor ska agera, säger Kristersson.
Lägger fram förslag
Han tänker på ett möte med andra partiledare på tisdag föreslå att regeringen tar fram en plan för hur testerna kan utökas. Myndigheter bör få i uppdrag att prioritera arbetet med att få tag på testutrustning, en bristvara i dag. Moderaterna vill också att man utreder vilka människor som ska utföra testerna.
– Vi måste kunna mobilisera både näringsliv och civilsamhälle som kan genomföra allt detta. Vi ska självklart inte belasta den vanliga sjukvården.
Partiet har inte räknat på hur mycket det skulle kosta.
– Jag tror att det kommer att kosta väldigt, väldigt mycket pengar, och det kommer att vara värt vartenda öre. Allt som återstartar ekonomin är värt väldigt mycket, säger Ulf Kristersson.
Finns fler hinder
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell anser också att personal inom sjukvården behöver testas, så att de som endast är lite snuviga kan gå till jobbet. Även i andra sektorer kan det vara relevant. Huvudsaken är att kapaciteten i hälso- och sjukvården inte påverkas, enligt Tegnell.
– Det är en kapacitetsfråga. Det finns många labb som vill gå i gång och testa, men det är inte bara labben som är viktiga. Man måste ha personal, man måste ha skyddsutrustning, se till att hela kedjan är på plats. Det är inte bara att köra det i en maskin på labbet.
– Man måste noga tänka på undanträngningseffekterna för det får inte göra att vi testar mindre i sjukvården eller äldrevården för då får vi ur vår folkhälsosynpunkt något negativt, säger Anders Tegnell.