– Vi hör talas att det kommer in sådana saker över gränserna. Man ser inte allting som säljs i Europa i dag, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.
Myndigheten har fått i uppdrag av regeringen att bedöma och godkänna utrustning utan CE-märkning och utrustning som inte har bruksanvisning på svenska.
Förfalskade produkter
Enligt Anna Varg förekommer att stora tillverkare av skyddsutrustning får sina produkter förfalskade, men om dessa produkter kommit in på svenska sjukhus eller köpts upp av Socialstyrelsen, som numera är nationell inköpscentral, vet hon inte. Risken är stor om uppköpen av exempelvis andningsskydd skulle bli fel.
– Då vet vi egentligen ingenting om vad de är tillverkade av och vad de eventuellt skyddar mot, om något. Därför är det oerhört viktigt att vi har kompetenta inköpare i form av Socialstyrelsen och andra som gör offentliga upphandlingar, säger Varg och fortsätter:
– Den som köper in utrustning måste vara noga med att man gör det via rätt kanaler så att man inte drabbas av att råka köpa förfalskningar.
"Inte sett"
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen:
– Vi har inte sett några förfalskade produkter. När vi har lagt våra beställningar har vi en väldigt tydlig inriktning att sådant vi köper in ska vara kvalitetssäkrat. Men vi följer inte marknaden och vad som finns på andra ställen.
TT: Hur försäkrar ni er om att det ni köper in är säkert?
– Genom att köpa från leverantörer som vi antingen har god kännedom om eller uppfyller EU-standard eller andra standarder som Arbetsmiljöverket och de som kan det här har fastslagit.