Nio av tio studenter upplever stress

Hälften av alla högskolestudenter känner sig mycket stressade, enligt en enkät från CSN.
–Det vi ser är att det har skett en ganska stor försämring av hur man upplever sin studiesituation, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN.Samtidigt har 96 procent av studenterna hopp om en ljusare framtid.

Pandemin och den påföljande distansundervisningen har försämrat måendet för många elever visar en ny enkät från CSN. Arkivbild.

Pandemin och den påföljande distansundervisningen har försämrat måendet för många elever visar en ny enkät från CSN. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2021-01-19 06:20

En genomgång av högskolestuderandes sociala och ekonomiska situation gjordes senast 2017. I stort är det en liknande bild som träder fram i den enkät som CSN genomförde under hösten jämfört med tre år tidigare – särskilt på den ekonomiska sidan.

– Det var ganska väntat. Det som är något överraskande är att det är så pass många som svarar att de troligen inte skulle börjat studera om de inte fått studiemedel, säger Hanna Rösth.

71 procent av de svarande uppger att ekonomin är ganska bra, bra eller mycket bra. De flesta är även nöjda med studiemedlen. 75 procent uppger att studiemedlen täcker minst 75 procent av levnadskostnaderna.

Många stressade

Siffrorna är däremot dystrare när det kommer till studenternas mående. Nio av tio uppger att de i någon grad upplever stress, 47 procent uppger "ganska mycket" eller "väldigt mycket" som svar. Två av tre säger att de har ängslan, oro eller ångest. Strax över hälften har någon form av sömnproblem och något fler än hälften upplever också en känsla av ensamhet. Samtidigt uppger 68 procent av de svarande i enkäten att de mår "bra" eller "mycket bra".

– Det är en intressant kontrast där. Sedan vad det beror på kan vi inte uttala oss om. Det vi ser är att studenter generellt uppger ett något sämre mående än befolkningen i stort. Men att man ändå följer samma trend som förekommer i övrigt, många av de här psykiska aspekterna med stress och oro till exempel, säger Hanna Rösth.

CSN har inte gjort någon djupdykning i vad som ligger bakom de studerandes svar. Däremot har frågan ställts om måendet är knutet till studierna.

– Det är nästan 60 procent som säger att det är helt eller delvis studiesituationen som ligger till grund för de hälsoproblem som de upplever, säger Hanna Rösth och fortsätter:

– Stress är svårt att fråga om, det är väldigt subjektivt hur man upplever stress och det varierar också under tid. Men det är klart att det är uppseendeväckande att studerande ändå upplever stress i betydligt högre omfattning än övriga befolkningen.

Sämre studiesituation

Bland frågorna i myndighetens enkät fanns också den övergripande "hur upplever du din nuvarande studiesituation?". 2013, 2015 och 2017 svarade 80 procent av de tillfrågade "bra" eller "mycket bra" – i höstas var den siffran nere på 60 procent.

– Det är också betydligt, betydligt fler som studerar på distans nu. Sedan om det är hela förklaringen eller om det bara är en förmodat stor del av förklaringen det kan vi inte riktigt säga. I kombination med hur de som har lämnat frisvar pratar om pandemin så är det dock troligt att det är en väldigt stor del av förklaringen, säger Hanna Rösth.

Trots ansträngd studiesituation och hälsoproblem ser nästan alla studenter ljust på det som kommer. 96 procent av de svarande säger att de tror att studierna kommer att ge dem en ljus framtid.

Fakta: Koll på studenters socioekonomiska situation

Enkäten som CSN skickat ut har gjorts med ett par års mellanrum sedan 2007, den senaste liknande enkäten kom 2017. Fokus är de studerandes egna upplevelser av sin ekonomiska och sociala situation.

Knappt 2 300 studerande med studiemedel (minst halvtid) på högskola och universitet deltog i enkäten under hösten 2020. Svarsfrekvensen i undersökningen var 40 procent, svaren har viktats utifrån hur stora svarsgrupperna (kön, ålder, osv) är i verkligheten samt i resultatfilen.

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!