Nödrop frÄn ambulanspersonal om utrustning

Ambulansförbundet vill ha akut hjÀlp med framför allt skyddsutrustning frÄn Finland. PÄ flera platser i landet tvingas ambulanspersonal, enligt förbundet, tigga ihop utrustning eller köpa sjÀlva.

Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal, riktar ett nödrop till Finland om akut hjÀlp med framför allt skyddsutrustning till ambulanssjukvÄrden. Arkivbild.

Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal, riktar ett nödrop till Finland om akut hjÀlp med framför allt skyddsutrustning till ambulanssjukvÄrden. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund

HÀlsa och sjukvÄrd2020-04-02 20:30

– Vi har lĂ€nge riktat nödropet till vĂ„rt eget land, men tyvĂ€rr har inte den svenska staten, regeringen eller regionerna hörsammat det. DĂ€rför har vi inget annat vĂ€l Ă€n att vĂ€nda oss till Finland, sĂ€ger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal.

Han vittnar om att ambulanspersonal runt om i landet, och speciellt i Stockholmsregionen, Àr hÄrt pressad pÄ grund av pandemin.

– MĂ„nga kĂ€nner stor Ă„ngest och har svĂ„ra sömnsvĂ„righeter som Ă€r kopplade till en ilska över den lĂ„ga beredskap, som har blivit nĂ„got av Sveriges signum de senaste 20 Ă„ren. Finland har dĂ€remot förmĂ„ga att i en akut fas hjĂ€lpa oss, sĂ€ger Henrik Johansson.

Att ambulanspersonalen dessutom har insjuknat efter kontakt med patienter spÀder pÄ oron.

– Vi har kollegor bĂ„de i respirator och pĂ„ intensivvĂ„rdsavdelningar. Det Ă€r klart att det pĂ„verkar oss, sĂ€ger Henrik Johansson.

Han sÀger att Sverige just nu Àr i det lÀge som Ambulansförbundet varnat för.

– Vi har ju inte haft beredskap ens i ett normallĂ€ge och vi ser konsekvenserna för tredje man. Man kĂ€nner en bĂ€van som samarit. Vi ska hjĂ€lpa mĂ€nniskor, men kĂ€nner att med den hĂ€r underdimensioneringen och vĂ„rt dĂ„liga smittskydd befinner oss i ett mycket svĂ„rt lĂ€ge, sĂ€ger Henrik Johansson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!