Norrbotten mot trenden: "Svårt att nå ut"

Smittkurvan fortsätter nedåt i Sverige. Men i Region Norrbotten syns inte samma minskning. –Vi har haft lite svårt att nå ut till norrbottningarna, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Fler än 3,5 miljoner personer i Sverige har fått åtminstone en dos coronavaccin. Arkivbild.

Fler än 3,5 miljoner personer i Sverige har fått åtminstone en dos coronavaccin. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-27 15:23

Antalet nya covid-19 fall fortsätter att minska i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Nedgången har funnits sedan fem veckor men vi har fortsatt ett högt antal fall, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten (FHM).

Den nedåtgående trenden gäller dock inte i alla regioner.

I Norrbotten har man en tydligt högre förekomst av smittfall per 100 000 invånare än riket de senaste sju dagarna.

– Trenden gäller för i princip alla regioner, men så är det Norrbotten som sticker ut där man ligger betydligt högre vad gäller förekomsten, säger Tegmark Wisell.

"Får kämpa på"

Smittskyddsläkaren i regionen, Anders Nystedt, konstaterar att det utifrån hans region är olyckligt att det talas om en nedgång i samhället.

– Vi får kämpa på och vill vara väldigt tydliga med att råden gäller i hela Sverige och extra mycket i Norrbotten, säger han.

Vad det oförändrade smittoläget beror på är svårt att säga.

– Det beror säkert på många saker. Det är intressant att vi hade ett liknande läge i fjol. Så det kan ha att göra med klimat och att våren kommer senare hit, säger Anders Nystedt.

– Men det viktiga är att även om de flesta följer rekommendationerna som finns är det allt för många som inte gör det. Vi har haft lite svårt att nå ut till norrbottningarna, säger han.

Bekymmer i vården

Den generella nedgången i landet märks även inom sjukvården, där allt färre covidsmittade behöver vårdplats eller intensivvårdsplats.

– Antalet patienter, totalt inom sjukhusvården, har minskat med lite drygt en fjärdedel sedan föregående vecka, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Nu är det totalt färre än 1 000 patienter som vårdas på landets sjukhus. Men det är fortfarande en väldigt hög siffra.

Hon betonar att trycket på vården fortfarande är mycket högt och att det fortfarande är långt kvar till att den minskade smittspridningen ska märkas och bli påtaglig inom sjukvården.

Sommarbemanningen på sjukhusen är ett bekymmer utifrån de olika scenarier man tagit fram.

– Med sommarbemanning sänks var smärtgränsen går och det väcker mycket planeringsoro för hur vi ska kunna bemanna.

Fyra varianter

Enligt Karin Tegmark Wisell syns samtidigt en tydlig effekt av vaccinationerna och en stigande vaccinationstäckning.

Vaccinationstäckningen bland personer över 65 år som fått minst en dos är över 85 procent.

– De allra flesta väljer att vaccinera sig när de får erbjudandet, säger hon.

Folkhälsomyndigheten följer fyra varianter av viruset lite extra. Det är den brittiska, sydafrikanska, brasilianska och nu senast den indiska.

– Över tiden ser man hur den variant som först påvisades i Storbritannien under våren ökade i andel av alla virus som blev typade. Man såg att under februari, mars och i april så blev den varianten helt totalt dominerande, säger Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens mydighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens mydighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.
Fakta: Senaste statistiken

Ytterligare 15 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten, som dock reserverar sig för att ett dataintrång kan ha gjort att siffrorna inte är helt uppdaterade. Totalt har 14 451 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 068 473 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 3 628 841 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 44,3 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 1 281 966 fått två doser, motsvarande 15,7 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Rättad: En tidigare version innehöll fel antal avlidna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!