Norsk forskare: Sverige överdriver immunitet

Sverige ska inte tro att 40 procent av stockholmarna kan vara immuna mot covid-19, anser en norsk forskare. Det gör vi inte heller, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-18 10:35

Det var på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens som Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör Johan Carlson resonerade att upp till 40 procent av stockholmarna kan vara immuna mot covid-19. Det här dels baserat på tidigare gjorda antikroppstester men också på nyare siffror från Karolinska Institutet kring så kallad T-cellsimmunitet.

Resonemanget har fått en norsk forskare att höja ett varningens finger.

– Jag tror att de har dragit slutsatsen lite väl långt, säger Gunnveig Grødeland, forskare vid avdelningen för immunologi och transfusionsmedicin på universitetet i Oslo.

40 procent

Grødeland påpekar att det mycket väl kan vara så att FHM:s siffror är korrekta, men att det inte finns tillräckligt med data för att styrka slutsatserna. FHM:s generaldirektör Johan Carlson har sagt i en intervju med Dagens Nyheter att mellan 17,5 och 20 procent av Stockholms invånare kan ha antikroppar, och att omkring 20 procent kan ha så kallad T-cellsimmunitet.

– Att omkring 20 procent har antikroppar kan stämma med det man ser från till exempel New York och de värst drabbade delarna av Italien. På toppen av det lägger han till 20 procent som har T-cellsimmunitet. Det är en lite mer osäker siffra, säger Grødeland, som påpekar att det inte är klarlagt huruvida T-celler inducerar immunitet.

Inget allmänt uttalande

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller med Grødeland om att det rör sig om en osäker siffra.

– Uttalandet verkar ha fått lite egna vingar. Det är ingen rapport eller analys vi gjort utan det är ett resonemang vi för, vi vet att vi har mellan 17-20 procent antikroppar. Men studier från Karolinska institutet och andra ställen kring en T-cellskomponent gör att vi i bästa fall kan räkna med att det är dubbelt så mycket, precis som jag sade, säger Carlson till TT.

Han säger att siffran och resonemanget är ett av flera scenarier som FHM tittar på, men inget som de utgår från som fastställt.

– Det är inget vi vet. Och det går inte att ta reda på heller på något enkelt sätt eftersom det inte går att göra T-cellsstudier i stora populationer.

– Det var som svar på en fråga på presskonferensen, det var inget allmänt uttalande om att vi har gjort en ny bedömning, framhåller han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!