Förra året behövde landets regioner spendera 5,6 miljarder på grund av akut personalbrist, rapporterar tidningen Arbetet.
2010 betalade Sveriges landsting och regioner 1,9 miljarder kronor för inhyrning av personal. Förra året landade notan på drygt 5,6 miljarder kronor, enligt organisationen Sveriges Kommuner och Regioner.
Bland de tolv regioner där kostnaderna ökade fanns Stockholm, Gotland, Halland, Jämtland, Blekinge och Gävleborg.
Landets regioner har länge haft målsättningen att minska utgifterna för hyrpersonal. Men ingen av regionerna når målet om att hyrpersonal endast ska stå för högst 2 procent av all personalkostnad.
Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), gör bedömningen att den till och med kan komma att öka:
– Det pågår ett aktivt arbete bland våra medlemmar att försöka minska kostnaden men jag tror att vi kommer att få se en uppgång i vissa delar och det är för att ta hand om den uppskjutna vården. Där kommer man behöva vara flexibel för att kunna beta av de grupper som stått tillbaka under pandemin, säger han under en pressträff.
Ulrika Sundquist, HR-ansvarig i Region Stockholm, förklarar summan med nya behov under pandemin.
– För att kunna tillhanda hålla den vård som krävs under pandemin men också för att skapa rimlig tid för återhämtning och skapa uthållighet i vården har alla möjliga förstärkningar genomförts, säger hon till Arbetet.
För att minska hyrkostnaderna i vården har samtliga regioner nu inlett ett samarbete för gemensam upphandling av bemanningsföretag.