Kritiken från läkare och sjuksköterskor inom intensivvården har varit frän sedan den svenska vaccinationsstrategin presenterades. Nu får de som de vill. Efter ett gemensamt beslut planerar nu alla landets regioner för vaccination av viss hälso- och sjukvårdspersonal, flera veckor tidigare än planerat.
– Det är regionerna själva som bestämmer, men det man tittar på är främst personal inom intensiv- och akutsjukvård, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR), till TT.
Extrem belastning
Flera regioner har den senaste tiden lyft behovet av att få börja vaccinera vårdpersonal tidigare. Belastningen på vården beskrivs på vissa håll som "extrem" och en frånvarande läkare eller sjuksköterska kan innebära ett hårt slag. Några regioner har redan fattat beslut om att inleda vaccineringen tidigare. Stockholm börjar vaccinera vårdpersonal nästa vecka.
– Det kommer att se lite olika ut i landet beroende på hur långt regionerna har kommit i fas 1. Men från och med nästa vecka kommer regioner att kunna börja vaccinera vårdpersonal.
Till grund för beslutet ligger tisdagens besked från Folkhälsomyndigheten: att vaccineringen av vårdpersonal kan tidigareläggas. Det ska ske parallellt med den senare delen av vaccinationen av prioriterade grupper under fas 1, där personal inom kommunal vård- och omsorgsverksamhet redan ingår.
– Vi är väldigt glada över tydliggörandet från Folkhälsomyndigheten. Det är ju det regionerna har velat få svar på, säger Emma Spak.
Prioordning ligger fast
TT: Vad säger ni till personer i riskgrupp som ingår i fas 2, till exempel 70-plussare som bor hemma, för dem kan det här uppfattas som en nedprioritering?
– Det håller jag inte med om. Prioriteringsordningen ligger fast. Den stora gruppen med de över 70 som bor hemma kommer att behöva vaccineras på andra sätt rent logistiskt. Vaccinationen av vårdpersonal kommer att ske parallellt och är ett sätt att använda allt vaccin effektivt.
– Målet är att skydda de som riskerar att bli svårast sjuka och då måste också regionerna kunna garantera att de får vård om de blir sjuka. Det är viktigt att den här viktiga vården kan upprätthållas, säger Emma Spak.