Nya bud: Falskt larm om smitta en andra gång

En varning från Sydkorea om att personer som tillfrisknat från covid-19 testade positivt igen väckte oro världen över för några veckor sedan. Nu visar det sig att det sannolikt rör sig om ett falskt larm, rapporterar flera medier.

Människor med ansiktsmasker i en park i Sydkoreas huvudstad Seoul. Arkivbild.

Människor med ansiktsmasker i en park i Sydkoreas huvudstad Seoul. Arkivbild.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-30 20:11

Enligt tidningen The Korea Herald har de 263 personerna testat positivt en andra gång sedan fragment av icke längre aktivt virus givit utslag.

– Testen upptäckte ribonukleinsyra (RNA-syra) från det döda viruset, säger överläkaren Oh Myoung-Don till den sydkoreanska tidningen enligt Expressen.

Enligt överläkaren kan de döda virusfragmenten bli kvar i kroppen i flera månader efter smittillfället. Det handlar alltså i så fall inte om att viruset kan återuppväckas i kroppen igen efter tillfrisknandet.

Sydkorea klev in i en ny fas på torsdagen, skriver nyhetsbyrån AFP. För första gången sedan coronaviruset upptäcktes i landet för 75 dagar sedan noterades inga nya inhemska fall.

De fyra smittade personer som registrerades var alla inresta från utlandet och upptäcktes vid flygplatsen i huvudstaden Seoul.

Myndigheterna tar det som tecken på att landets aggressiva testning och smittspårning har varit framgångsrik.

Antalet bekräftade smittfall i landet är totalt 10 765 och 247 personer har dött i sviterna av covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!