Nya regler för nöjesparker: "Då är det katastrof"

Nya föreskrifter för bland annat nöjesparker gäller från och med 25 mars. Kravet på 20 kvadratmeter per besökare möts av besvikelse från parkerna.
–Blir restriktionerna kvar in i sommarsäsongen, då är det en katastrof, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.

Lisebergs vd Andreas Andersen på en tom park. Nöjesparkerna har protesterat mot de nya regleringarna, som de anser vara för hårda. Arkivbild.

Lisebergs vd Andreas Andersen på en tom park. Nöjesparkerna har protesterat mot de nya regleringarna, som de anser vara för hårda. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-23 15:25

Folkhälsomyndigheten kom 11 mars med ett förslag om nya åtgärder för museer, konsthallar, djurparker, temaparker, nöjesparker och liknande anläggningar.

Där föreslog man att parkerna ska räkna antalet besökare på 20 kvadratmeter per person. Det skiljer sig från exempelvis butiker, där det räcker med 10 kvadratmeter per person. Museer och konsthallar får däremot räkna på 10 kvadratmeter.

Det möttes av hårda protester från nöjesparksbranschen, men blir nu verklighet från och med den 25 mars.

– Det är ju bara att gilla läget. Vi har argumenterat för att nöjesparker på ett utmärkt sätt kan likställas med inomhusaktiviteter som gym och köpcentrum, men nu är det som det är, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Kan gå back

Det är ekonomin som får skon att klämma. Andreas Andersen säger att Liseberg kommer att kunna släppa in omkring 10–15 procent av det vanliga antalet besökare. På en fin sommardag i Göteborg kan parken ha uppemot 30 000–35 000 besökare, säger han.

– Det är väldigt stora begränsningar man sätter på vår verksamhet. Det blir svårt att inte tappa pengar på en öppning. Men vi kommer självklart att göra vårt bästa.

Parks and Resorts är en koncern som driver flera olika parker, bland annat Gröna Lund i Stockholm.

Gröna Lund tar en sommardag in 15 000–20 000 besökare, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck. Han räknar med ett liknande tapp som sin Göteborgskonkurrent.

– Vi måste öppna, vi ska öppna – men de här restriktionerna betyder att vi kanske kommer ha en tiondel av de gäster vi har i normala fall, säger han.

Kan skära i utbudet

Folkhälsomyndighetens rädsla för spontana folksamlingar är obefogad och bygger på fördomar om branschen, enligt Fogelmarck. Redan innan pandemin jobbade man med att sprida ut gäster och undvika trängsel.

För att inte gå back på en öppning är en möjlighet att skära i utbudet.

– Gröna Lund och Skara sommarland har varit stängda i ett helt år och är helt beroende av att få öppna, säger Fogelmarck.

Liseberg och Parks and Resorts lyfter båda digitala köer som ett av flera sätt att undvika trängsel. Dessutom har parker i andra länder hållit öppet, vilket innebär att det finns inspiration att hämta.

– Vi siktar på att öppna enligt det här, därför att vi tror att det sedan ska bli möjligt att så småningom lätta på restriktionerna, säger Christer Fogelmarck.,

Fakta: Stadigvarande tivolinöjen

I dag ses inte så kallade stadigvarande tivolinöjen som Gröna Lund och Liseberg som nöjesparker i lagens mening. Men regeringen har föreslagit att detta ska ändras, vilket gör att de inte längre kommer att omfattas av maxtaket på åtta personer.

Folkhälsomyndigheten siktar på att detta ska kunna träda i kraft den 11 april, under förutsättning att det nationella epidemiologiska läget tillåter det.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Fakta: Nya åtgärder för smittspridning

Folkhälsomyndigheten har presenterat nya åtgärder för att stoppa smittspridningen. Dessa ska gälla från och med 25 mars och berör museer museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar.

Sådana anläggningar ska:

+ Beräkna ett maximalt antal samtidiga besökare och se till att inte fler vistas inom verksamhetens område

+ Säkerställa att personalen får adekvat information om hygienåtgärder och erbjuda sina besökare och kunder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion

+ De verksamheter som har attraktioner, som till exempel en karusell, ska vidta åtgärder för att minska trängseln i och i anslutning till attraktionerna.

Dessutom beräknas maxantalet besökare på 20 kvadratmeter per person, förutom för konsthallar och museer som räknar på 10 kvadratmeter per person.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!