Nya rekommendationer om munskydd i Västsverige

Smittspridningen ökar igen i Västra Götaland. Nu inför regionen nya lokala rekommendationer som börjar gälla omedelbart. –Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att bryta den här uppgången , säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT.

"Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild

"Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-17 14:33

Under veckan har antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland ökat med 14 procent jämfört med föregående vecka. Och smittskyddet ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten i stickprov.

– Det är en mycket allvarlig situation. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger Thomas Wahlberg.

Regionala rekommendationer

För att minska smittspridningen införs nu nya regionala rekommendationer. Bland annat skärper man rekommendationerna när det gäller munskydd.

– Det gäller att ha flera åtgärder för att markera hur viktigt det är. Munskydd har varit omdiskuterat. Men vi ser att det är viktigt att vi har med munskydd, säger Wahlberg.

Rekommendationerna gäller nu munskydd inte bara i rusningstrafik på kollektivtrafiken utan för alla resor – med buss, tåg och spårvagn. Detsamma gäller för dem som under längre tid måste ha nära inomhuskontakt med andra.

– Man ska ha munskydd när man åker kollektivt, säger Thomas Wahlberg.

Gäller omgående

Den nya rekommendationerna träder i kraft omgående och gäller till och med den 14 mars. De omprövas löpande utifrån smittläget.

Samtidigt framhåller Thomas Wahlberg att de nationella riktlinjerna fortfarande gäller. De regionala rekommendationerna ska ses som en förstärkning lokalt i Västra Götaland.

En av orsakerna till ökningen av antalet fall kan vara den brittiska mutationen av viruset.

– Det kan mycket väl vara en bidragande orsak. Men det går inte att säga att det är den enda orsaken, säger Thomas Wahlberg.

Vaccinet har effekt

Samtidigt finns ett litet ljus i tunneln: vaccinet börjar ha effekt.

– Vi har en klar minskning på våra äldreboende. Nu är det bland personer i yrkesför ålder som vi ser ökningen. Det är de människor som är mycket ute och rör sig i samhället, säger Wahlberg.

Totalt har 108 489 personer testats positivt för covid-19 i Västra Götaland, en ökning med 622 fall sedan tisdagen. 333 patienter med covid-19 är inlagda på sjukhus i regionen, varav 60 på intensivvårdsavdelning.

Fakta: Nya rekommendationer i Västra Götaland

• Munskydd bör bäras i kollektivtrafiken, inte bara i rusningstrafik utan även vid andra tider så länge samhällsspridningen av covid-19 är utbredd Om möjligt, undvik att åka kollektivt.

• Engångsmunskydd bör även användas i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika.

• Undvik köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar.

• Dessutom förespråkas fortsatt arbete hemifrån. I gymnasieskolan ska högst 20 procent av undervisningen ske i klassrum.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!