Socialstyrelsen lade förra året 5,5 miljoner kronor på att utforma föreskrifter, alltså bindande regler, kopplat till coronapandemin. Men det finns ett behov av fler, anser myndigheten som nu jobbar på fler regler som ska följas av omsorgen för äldre och personer med funktionsnedsättning.
– Det finns till exempel redan regler om att "tvätta händer", men vi vill också att det ska finnas krav på att personal kontinuerligt ska genomgå utbildning om basala hygienrutiner. Det området har blivit mycket bättre under pandemin, men kan bli bättre och måste ofta upprepas för att man lätt glömmer, säger Anna Giertz, jurist på Socialstyrelsen.
Myndigheten vill också att det ska vara tydliga krav på riskbedömningar i förebyggande syfte.
– Det handlar också om krav på att man måste ha en beredskap mot smittspridning, innan det händer, säger Anna Giertz.
Andra pandemier
Även om myndighetens arbete har initierats med anledning av covid-19 har Socialstyrelsen dragit slutsatsen att inte begränsa de kommande reglerna till en sjukdom och till ett virus.
– Vi vill ta fram ett mer hållbart regelverk som gäller generellt. Det kan också komma andra pandemier och vi ska inte glömma bort den vanliga säsongsinfluensan som drabbar äldre väldigt hårt, säger Anna Giertz.
TT: Borde inte ett sådant regelverk redan ha varit på plats före coronapandemin?
– Det är svårt för mig att säga och att recensera oss själva, men man kan nog alltid vara efterklok. Samtidigt går det att hävda att en hel del av det här redan görs men att det visat sig att det behöver bli tydligare.
Regler dröjer
Tidigare har Socialstyrelsen kritiserats av tunga instanser för att komma med för många regler. Ett överskott av regelverk leder nämligen till förvirring och trötthet för verksamheterna, enligt exempelvis Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Socialstyrelsen ser också en sådan risk.
– Ja, bindande regler har inget egenvärde. Ibland kan det räcka med kunskapsstöd och rekommendationer, men vi har ändå kommit fram till att det finns ett behov av att tydliggöra vissa krav i bindande regler, säger Anna Giertz.
TT: Varför?
– Vi vill att det ska vara lika överallt och med bindande regler är det lättare. Jag vill också påpeka att många uppskattar att bindande regler för att de ger mer tydlighet.
Trots risk för en eventuell "tredje våg" dröjer de nya reglerna. En osäker förhoppning är att de ska komma under året, men Socialstyrelsen vill ha synpunkter från andra instanser och verksamheter först. Och enligt juristen Anna Giertz är det ingen akut stress.
– Mycket av det vi ser ett behov av pågår redan, säger hon.