Nya smittoregler för Àldreomsorgen dröjer

Äldreomsorgen ska fĂ„ hĂ„rdare krav pĂ„ att förhindra och bekĂ€mpa smittspridning av covid-19 och andra sjukdomar, meddelar Socialstyrelsen. Men trots att smittan nu ökar dröjer de nya reglerna.

Socialstyrelsen vill införa krav pÄ Äterkommande utbildning om basala hygienrutiner. Arkivbild.

Socialstyrelsen vill införa krav pÄ Äterkommande utbildning om basala hygienrutiner. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2021-03-02 05:01

Socialstyrelsen lade förra Äret 5,5 miljoner kronor pÄ att utforma föreskrifter, alltsÄ bindande regler, kopplat till coronapandemin. Men det finns ett behov av fler, anser myndigheten som nu jobbar pÄ fler regler som ska följas av omsorgen för Àldre och personer med funktionsnedsÀttning.

– Det finns till exempel redan regler om att "tvĂ€tta hĂ€nder", men vi vill ocksĂ„ att det ska finnas krav pĂ„ att personal kontinuerligt ska genomgĂ„ utbildning om basala hygienrutiner. Det omrĂ„det har blivit mycket bĂ€ttre under pandemin, men kan bli bĂ€ttre och mĂ„ste ofta upprepas för att man lĂ€tt glömmer, sĂ€ger Anna Giertz, jurist pĂ„ Socialstyrelsen.

Myndigheten vill ocksÄ att det ska vara tydliga krav pÄ riskbedömningar i förebyggande syfte.

– Det handlar ocksĂ„ om krav pĂ„ att man mĂ„ste ha en beredskap mot smittspridning, innan det hĂ€nder, sĂ€ger Anna Giertz.

Andra pandemier

Även om myndighetens arbete har initierats med anledning av covid-19 har Socialstyrelsen dragit slutsatsen att inte begrĂ€nsa de kommande reglerna till en sjukdom och till ett virus.

– Vi vill ta fram ett mer hĂ„llbart regelverk som gĂ€ller generellt. Det kan ocksĂ„ komma andra pandemier och vi ska inte glömma bort den vanliga sĂ€songsinfluensan som drabbar Ă€ldre vĂ€ldigt hĂ„rt, sĂ€ger Anna Giertz.

TT: Borde inte ett sÄdant regelverk redan ha varit pÄ plats före coronapandemin?

– Det Ă€r svĂ„rt för mig att sĂ€ga och att recensera oss sjĂ€lva, men man kan nog alltid vara efterklok. Samtidigt gĂ„r det att hĂ€vda att en hel del av det hĂ€r redan görs men att det visat sig att det behöver bli tydligare.

Regler dröjer

Tidigare har Socialstyrelsen kritiserats av tunga instanser för att komma med för mÄnga regler. Ett överskott av regelverk leder nÀmligen till förvirring och trötthet för verksamheterna, enligt exempelvis Ivo (Inspektionen för vÄrd och omsorg). Socialstyrelsen ser ocksÄ en sÄdan risk.

– Ja, bindande regler har inget egenvĂ€rde. Ibland kan det rĂ€cka med kunskapsstöd och rekommendationer, men vi har Ă€ndĂ„ kommit fram till att det finns ett behov av att tydliggöra vissa krav i bindande regler, sĂ€ger Anna Giertz.

TT: Varför?

– Vi vill att det ska vara lika överallt och med bindande regler Ă€r det lĂ€ttare. Jag vill ocksĂ„ pĂ„peka att mĂ„nga uppskattar att bindande regler för att de ger mer tydlighet.

Trots risk för en eventuell "tredje vÄg" dröjer de nya reglerna. En osÀker förhoppning Àr att de ska komma under Äret, men Socialstyrelsen vill ha synpunkter frÄn andra instanser och verksamheter först. Och enligt juristen Anna Giertz Àr det ingen akut stress.

– Mycket av det vi ser ett behov av pĂ„gĂ„r redan, sĂ€ger hon.

Fakta: Föreskrifter

Föreskrifter Àr till skillnad frÄn allmÀnna rÄd och rekommendationer bindande. Om en verksamhet inom vÄrd och omsorg bryter mot en föreskrift kan Ivo (Inspektionen för vÄrd och omsorg) straffa med kritik, förelÀggande eller vite.

AllmÀnna rÄd Àr generella rekommendationer för hur lagar, förordningar och föreskrifter kan eller bör tillÀmpas.

KĂ€lla: Socialstyrelsen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!