Nya vårdriktlinjer föreslår bred provtagning

Flera svenska läkarföreningar har tillsammans tagit fram nationella rekommendationer för hur covid-19 ska behandlas. Ett framgångsrecept sägs vara storskalig testning medan en omdiskuterad malariamedicin får nobben.

Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.

Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-29 19:40

De nya rekommendationerna vänder sig till vårdpersonal och är en sammanställning över rekommendationer och råd vid behandling av covidpatienter.

– Tanken är att det här dokumentet ska vara en ram för vad man ska tänka på när man behandlar misstänkt eller konstaterad covid-19, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen som står bakom riktlinjerna tillsammans med två andra läkarföreningar.

"Lätt att vara efterklok"

En slutsats är att alla i så hög utsträckning som möjligt ska få testa sig för en pågående coronainfektion med så kallat PCR-test.

– För att de som har covid-19 ska få veta det, men också så att man inte smittar andra. Vi har valt att blicka framåt och vi tycker att provtagning ska finnas lättillgängligt, säger Lars-Magnus Andersson som också är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

TT: Den har hittills inte varit tillräcklig?

– Nej, man har ju till exempel inte provtagit ute i samhället i större skala.

TT: Vad tycker du om Sveriges hantering av pandemin?

– Jag väljer att inte uttala mig om det. Det är förstås alltid lätt att vara efterklok. Men trots den ansträngda situation som varit har man ändå lyckats öka kapaciteten för akut- och intensivvård. Det är en fantastisk bedrift. I övrigt kan jag inte kommentera om det är rätt strategi.

Nej till malariamedicin

I råden utvärderas också olika läkemedel. Både omtalade steroidpreparatet dexametason och ebolamedicinen remdesivir rekommenderas vid behandling av covid-19, medan malarialäkemedlet hydroxyklorokin får tummen ner.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi tror att riskerna överstiger nyttan, säger Lars-Magnus Andersson om läkemedlet som bland annat president Donald Trump har uppgett att han brukar.

En fråga som rekommendationerna inte tar ställning till, men som läkarföreningar vill ska diskuteras, är användandet av skyddsutrustning. Behövs en striktare hållning än i dag?

– Man kan tänka sig att det till exempel skulle användas visir vid alla vårdmöten med kontakt inom två meter, men vi har ännu ingen åsikt i frågan. Vi vill att den diskuteras, säger Lars-Magnus Andersson.

Fakta: Nya riktlinjerna

"Nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19" är framtaget av Svenska infektionsläkarföreningen, Svenska hygienläkarföreningen och Föreningen för klinisk mikrobiologi. Synpunkter från remissinstanser har också inhämtats.

Dokumentet riktar sig till vården och är inte bindande utan endast rekommendationer.

Vårdprogrammet ska uppdateras löpande, eftersom ny kunskap hela tiden blir tillgänglig.

Källa: Svenska infektionsläkarföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!