Det tredje och senaste fallet inkom till Läkemedelsverket på onsdagen och rör en kvinna i 60-årsåldern. Drygt två veckor efter vaccination konstaterades hon med blodproppar i lungan i kombination med låga nivåer av blodplättar samt misstänkt blödning.
Kvinnan har vårdats på sjukhus men "är nu på bättringsvägen", enligt Läkemedelsverket.
Den ovanliga "blodkombinationen" fastslogs på onsdagen som en mycket sällsynt biverkning av Astra Zenecas vaccin efter omfattande utredning av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA). Både EMA och Läkemedelsverket bedömer dock fortsatt att nyttan överstiger risken.
Ett dödsfall
De andra två svenska fallen rör också kvinnor. En kvinna i 30-årsåldern som behövde intensivvård och en kvinna i 60-årsåldern som avled till följd av tillståndet.
– Det var en väsentligen tidigare frisk kvinna. Utifrån Pracs (EMA:s expertpanel) konklusion om vaccinet och den här typen av händelser är det stor sannolikhet att det finns en koppling till vaccinationen, sade Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson på onsdagen.
De flesta inrapporterade fallen i den europeiska utredningen rör kvinnor som är under 60 år och där symtomen inträffat två veckor efter sprutsticket. Inga riskfaktorer som kön eller ålder har dock bevisats.
Känt tillstånd
Den livshotande blodkombinationen har synts inom vården redan innan den började beskrivas som en misstänkt biverkning från Astravaccinet. Och om vården känner till tillståndet kan påverkas i en positiv riktning, enligt Peter Svensson, professor i koagulationsmedicin vid Lunds universitet och rådgivare vid Läkemedelsverket.
– Blodkoagulationen vill vara i balans. Ibland rubbas balansen för att resultera i en blodpropp och ibland i en blödning till följd av låga nivåer av blodplättar. Men i de omtalade fallen inträffar båda två samtidigt. Man blöder på ett ställe i kroppen och på ett annat ställe får man blodproppar. Det är obehagligt, har han tidigare sagt till TT.