Mer än 1 av 100 barn som föds i Sverige varje år har ett medfött hjärtfel, vilket för bara några decennier sedan innebar relativt små överlevnadschanser.
I dag överlever dock cirka 97 procent av barnen, jämfört med ungefär 60 procent för 50 år sedan, enligt en studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
"Det är en dramatisk förbättring och det gäller alla typer av medfödda hjärtfel", säger Zacharias Mandalenakis, överläkare på sjukhuset och docent vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.
I studien från Sahlgrenska universitetssjukhuset ingår uppgifter om 64 400 barn som fötts med ett hjärtfel mellan 1980 och 2017. Forskarna har granskat överlevnaden i gruppen upp till 18 års ålder.
Resultaten visar en dramatisk förbättring av överlevnaden tills för ungefär tio år sedan. Därefter har överlevnaden legat stilla på cirka 97 procent.
Samtidigt har den positiva utvecklingen lett till ett ökat vårdbehov i gruppen vuxna med hjärtfel.
"Det är en patientgrupp som ofta behöver livslång uppföljning och behandling för sina hjärtbesvär och ofta upprepade hjärtoperationer", säger Zacharias Mandalenakis.