Ökad rörelse bland folk oroar Malmö kommun

Malmöborna rör sig mer i samhället än före coronapandemin. Nu är kommunen orolig inför de stora shoppinghelgerna i vinter. –Lyckas vi inte hålla nere smittspridningen till de helgerna kommer vi att ha allvarliga utmaningar, säger ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Lönsboda i Osby kommun, som återinför bland annat besöksförbud på grund av ökad smittspridning. Arkivbild.

Lönsboda i Osby kommun, som återinför bland annat besöksförbud på grund av ökad smittspridning. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-28 04:00

Via färsk datatrafik från operatören Telia kan Malmö stad visa att människors rörelser i vissa områden i kommunen har ökat i september i år jämfört med samma månad i fjol. Trots att det hösten 2020 pågår en pandemi.

– Vi kan inte gå tillbaka på samma sätt till ett liv som vi hade hösten 2019, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad, på en pressträff.

"En stor oro"

Kartläggningen visar att människor med svenska mobilabonnemang var bättre på att följa myndigheternas råd och rekommendationer när coronapandemin bröt ut i våras.

I exempelvis Hyllieområdet – där köpcentrumet Emporia och Malmö arena ligger – var det 24 procent färre besökare i maj i år jämfört med samma månad 2019. I september 2020 har det i stället skett en ökning med tre procent jämfört med samma månad i fjol.

– Det finns en stor oro inför helgerna som kommer. Exempelvis Black Friday, som ju är en storhelg när det gäller kommers och handel. Och sedan har vi hela julhandeln och mellandagsrean. Lyckas vi inte hålla nere smittspridningen till de helgerna kommer vi att ha allvarliga utmaningar, säger Ebbeståhl.

Liknande mönster finns för exempelvis områden kring Gustaf Adolfs torg, Lilla torg och Möllevångstorget där det finns många restauranger och uteställen.

– På helgerna beter vi oss i princip som innan coronan när det gäller nöjeslivet, säger Ebbeståhl.

Stänga gymnasieskolor?

Malmö stad har en dialog med köpcentrum i kommunen kring hur man exempelvis kan arbeta med att minska trängseln, men Ebbeståhl framhåller även den enskildes ansvar.

– Det här är en allvarlig situation. De närmaste veckorna kommer att vara avgörande för vilken riktning det tar i Skåne.

Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten, i samråd med det regionala smittskyddet, om skärpta allmänna råd i Skåne på grund av en ökad smittspridning och ett ökat tryck på sjukvården.

Malmö stad har inte beslutat om några stora restriktioner i sin verksamhet, men det utreds om gymnasieskolorna precis som i våras ska ha distansundervisning. Besked om hur det blir kommer senare i veckan.

Besök tillåts

– Gymnasieförvaltningen tittar just nu på den frågan. Vi har den lilla förmånen att det just nu är höstlov, så man kan verkligen jobba igenom frågan innan man fattar beslut, säger Ebbeståhl.

I andra skånska kommuner har man beslutat om att återinföra besöksförbudet på särskilda boenden, men det är ännu inte aktuellt i Malmö.

– Vi följer utvecklingen. Som vi ser nu är det inte ett område där vi har ett akut eller aktuellt problem.

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

  • Undvika att resa med kollektivtrafiken.
  • Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
  • Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.
  • Undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.
  • Avstå från att arrangera eller delta i en fest.
  • Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
  • Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.
  • Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.
  • Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.
  • Beslutet om de skärpta allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.
  • Länsstyrelsen har även fattat beslut om att hålla kvar publiktaket på 50 personer på kultur- och idrottsevenemang, trots att regeringen har beslutat att det från och med den 1 november är tillåtet med 300 åskådare.
  • De regionala publikrestriktionerna gäller till den 30 november, men beslutet kan förlängas eller förkortas beroende på utvecklingen av smittspridningen.

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Skåne


Fakta: Så agerar skånska kommuner

Så här agerar några kommuner i Skåne, sedan de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet skärpts:

Malmö: Begränsar antalet besökare på kulturverksamheter och de flesta höstlovsaktiviteterna, vilket främst gäller Malmö museum och Malmö konstmuseum. Invånare uppmanas att inte besöka stadens bibliotek.

Lund: Högevallsbadet och ishallen stängs ner för allmänheten, men hålls öppet för skolor och föreningar. Inför besöksbegränsningar på fritidsgårdar och bibliotek.

Hässleholm: Återinför besöksförbudet på alla särskilda boenden. Stänger simhallar, bibliotek och fritidsgårdar. Ställer in alla evenemang som Kultur Hässleholm ansvarar för.

Trelleborg: Stänger badhuset, tre bibliotek, Trelleborgs museum och fritidsgårdarna tills vidare.

Osby: Återinför besöksförbud på äldreboenden från och med onsdagen den 28 oktober. Simhallar och bibliotek stänger och uthyrning av kommunens lokaler stoppas.

Åstorp: Inför inget besöksförbud, men vädjar till anhöriga att inte besöka närstående på de särskilda boendena.

Staffanstorp: Stänger idrottsanläggningar, badhus, fritidsgårdar, bibliotek och öppen verksamhet, och kommunanställda förbjuds att göra tjänsteresor.

Sjöbo: Stänger simanläggningen.

Källor: kommunernas hemsidor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!