Från och med måndagen började Norge sakta öppna samhället. Norrmännen får börja resa inom landet, vissa affärsverksamheter kan öppna och barnen kan gå till förskolan igen.
Treåriga Oliver är först in på sin förskola i Førde på måndagsmorgonen.
– Det ska bli kul att leka, säger Oliver i förbifarten till NRK.
Uppdelad lekplats
Hans pappa Martin Skei Bakketun som har varit hemma med honom är glad över att sonen kan återvända till förskolan. Men trots ett litet steg tillbaka till någon slags vardag så kommer det inte vara helt som vanligt på förskolan för Oliver och de andra barnen i Norge.
De nya rutinerna börjar redan när föräldrarna lämnar barnen. Lämning och hämtning ska i möjligaste mån ske utomhus. Barnen får heller inte ta med leksaker hemifrån. Sedan följer en dag där både händer och leksaker ska tvättas regelbundet och stora delar av dagen tillbringas utomhus.
För att även utomhusleken ska ske på ett säkert sätt har vissa förskolor med hjälp av plastband delat upp utomhusområdet i olika delar där bara ett visst antal barn får leka.
Oroliga föräldrar
Många föräldrar har dock sagt att de kommer att fortsätta hålla sina barn hemma, bland annat av rädsla för smittspridning, rapporterar nyhetsbyrån NTB.
– Jag är rädd att infektionen exploderar när dagis och skolor öppnas igen, säger trebarnsmamman Veronica Lint till NRK.
Ett av regeringens mål är att alla barn ska vara tillbaka i skolan innan sommaren. Öppnandet sker stegvis, måndag den 27 april är det dags för elever i årskurs 1–4 att återvända till skolbänken.
En mamma som då kommer skicka i väg sina barn till skolan är Line Hegna i Oslo.
– Det känns väldigt bra, både för oss och för barnen. Även om barnen säger att de gärna hade kunnat fortsätta vara hemma så vet jag att de kommer att tycka att det är jättekul att komma tillbaka, säger hon till TT.
I flera veckor har Line Hegna både varit arbetande förälder och lärare till sina barn som går i första och tredje klass. Lärarna har skickat ut uppgifter och följt upp hur det går via telefon. Samtidigt har det funnits en förväntan på att föräldrarna ska se till att uppgifterna blir gjorda.
Känner tillit
Line Hegna tycker att tiden sedan skolorna stängde både har fört med sig positiva och negativa saker. Dagarna är lugnare och hon uppskattar att kunna vara extra nära sina barn. Men kvaliteten på inlärningen blir sämre och den sociala samvaron lidande.
– De säger ofta att de saknar sina vänner. Vi är väldigt försiktiga när det kommer till att låta dem leka med andra, så när de ser andra som leker ihop så blir den yngsta lite sur och säger att vi är stränga, berättar Line Hegna.
När det snart är dags att ta ett första steg tillbaka till vardagen känner hon ingen oro.
– Jag känner tillit till bedömningarna som görs och tänker att det här inte är tiden för mig som privatperson att göra mina egna bedömningar om vad som är säkert och osäkert. Det viktigaste vi kan göra är att följa de officiella råden, konstaterar Lina Hegna.