FN-organet WHO samarbetar med flera länder som har infört strikta begränsningar i samhället för att försöka förebygga spridning av coronaviruset.
– Jag vet att vissa länder redan planerar övergången från stanna-hemma-restriktioner. WHO vill som alla andra att restriktioner ska lyftas, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Men om det ska göras måste det göras gradvis och med tillförsikt, understryker han. Han lägger fram en rad kriterier för att det över huvud taget ska vara möjligt, som handlar om att länderna ska ha spridningen under kontroll och minimera riskerna för ny spridning.
Tidigt skede i Afrika
I flera av de värst drabbade länderna i Europa – Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland – tycks smittspridningen ha stannat av något. Där har samhällslivet stoppats till stora delar, men regeringarna har börjat fundera på hur och när saker kan komma i rullning igen.
WHO-chefen välkomnar försiktigt detta, men vänder samtidigt blicken mot andra länder där epidemier just tagit fart. Han lyfter fram Afrika, där allmän smittspridning nu sker i fler än 16 länder.
– Vi ser framför oss stora svårigheter för redan tyngda vårdsystem, särskilt i landsbygdsområden som vanligtvis inte har de resurser som finns i städerna, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, som poängterar att flera länder med vårdsystem i världsklass redan blivit tagna på sängen.
Vården hårt drabbad
Antalet människor som avlidit världen över efter att ha insjuknat i virussjukdomen covid-19 ligger på omkring 100 000, enligt nyhetsbyrån AFP och det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.
Fler än 1,6 miljoner människor har bekräftats bära på viruset, i de tester som genomförs i olika hög grad i olika länder.
WHO-chefen oroas av att en stor andel av de smittade arbetar inom vården.
– När vårdarbetare löper risk löper vi alla risk, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.