Över 15 000 coronadöda i Storbritannien

Dödstalet i covid-19 fortsätter att stiga i Storbritannien – nu har fler än 15 000 människor avlidit. Men siffran kan vara betydligt högre, varnar en branschorganisation för äldreboenden.

På bilden från i fredags syns Londonbor som köar för att handla mat.

På bilden från i fredags syns Londonbor som köar för att handla mat.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-18 21:30

Ytterligare 888 personer har rapporterats döda i covid-19 under det senaste dygnet i Storbritannien, meddelar hälsodepartementet på Twitter. Siffran innefattar dock endast dem som vårdats på sjukhus innan de avlidit.

Drygt 114 000 personer i Storbritannien har bekräftats vara smittade med coronaviruset som ger upphov till sjukdomen covid-19.

Regeringen får hård kritik från läkarförbundet (BMA) för att den kommit med nya riktlinjer till sjukhusen om att återanvända skyddsutrustning, skriver Reuters.

– Om personalen föreslås återanvända utrustning, ska det bygga på vetenskap och evidens snarare än tillgänglighet, säger Rob Harwood vid BMA.

En talesperson för hälsodepartementet säger att riktlinjerna utfärdades för att personalen ska veta hur de ska hantera en bristsituation.

Branschorganisationen Care England, som representerar privata äldreboenden, varnar för att antalet som avlidit i covid-19 på vårdhem kan vara betydligt högre än de 1 400 som regeringen presenterade tidigare i veckan, skriver AFP.

Organisationen hävdar att så många som 7 500 personer kan ha avlidit i covid-19 på brittiska vårdhem, baserat på att betydligt fler har dött på vårdhemmen sedan den 1 april jämfört med tidigare år. Påståendet har dock inte bekräftats och ska därför tolkas med stor försiktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!