Pandemikrubb — risk för unga och gamla

Barn och äldre riskerar att inte få i sig tillräckligt med näring i och med att smittskyddsåtgärder begränsar matutbudet inom skolor och äldrevård.

Åtgärder till följd av pandemin kan påverka de offentliga måltiderna. Arkivbild.

Åtgärder till följd av pandemin kan påverka de offentliga måltiderna. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Hälsa och sjukvård2021-02-08 10:49

Det är Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten som tittat närmare på hur de så kallade offentliga måltiderna påverkats av pandemin.

Kartläggningen visar bland annat att bufféer och salladsbord plockats bort på skolor och förskolor. En åtgärd som kan leda till negativa effekter på barnens hälsa. "Särskilt för barn från socioekonomiskt sårbara familjer är skollunchen viktig", heter det i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

Och inom äldreomsorgen kan både ensamhet och risk för undernäring ha ökat i och med att restauranger för seniorer stängt.

"Det är svåra avvägningar där risken för smittspridning måste vägas mot andra negativa effekter på äldres hälsa. Ensamhet var ett stort bekymmer hos många äldre redan före pandemin och nu är behovet av nya lösningar än större", skriver Anna-Karin Quetel vid Livsmedelsverket.

Allt är inte negativt, dock:

"I svaren ser vi ökad krisberedskapsförmåga, flexibilitet och ett stärkt självförtroende. Man har visat på stor handlingskraft och drivit på i viktiga anpassningar", skriver Anna-Karin Quetel.

Livsmedelsverkets slutsatser bygger på material från 25 kommuner och fyra regioner. Totalt serveras tre miljoner offentliga måltider i Sverige varje dag, det vill säga i förskolor och skolor och inom äldreomsorg och på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!