Pandemin i fokus inför partiledardebatt

Kvällens partiledardebatt kommer både till form och till innehåll påverkas av coronakrisen. Sedan Jimmie Åkessons (SD) angrepp mot Folkhälsomyndigheten och regeringen är spänningsläget högt.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-07 19:15

Söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda är den första sedan coronapandemin, och den kommer starkt att präglas av krisen. SVT har ändrat formatet, kortat ner programmet och ersatt duellerna med ett öppningsanförande där partiledarna vänder sig direkt till tittarna.

Även till innehållet är det pandemin som styr. Den borgfred som verkade gälla under pandemins första veckor tycks bruten, sedan Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i DN krävt statsepidemiolog Anders Tegnells avgång och kritiserat regeringens ledarskap under krisen.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna har de senaste veckorna kritiserat regeringens hantering av pandemin. Ulf Kristersson (M) har sedan en månad tillbaka kritiserat bristerna med coronatestningen i Sverige.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har beskrivit det som att regeringen vältrat ansvaret för skyddet av riskgrupperna i knät på regioner och kommuner.

Bristande testning kritiseras

Men kritiken om den bristfälliga testningen, där Sverige inte nått upp till de utlovade 100 000 coronatesterna i veckan, har även kommit från Jonas Sjöstedt (V).

Sedan Åkessons utspel har han fått svar från Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att göra Folkhälsomyndigheten till ett slagträ i den politiska debatten, säger Johan Carlson till TT.

Hallengren (S) svarar Åkesson

Generaldirektören säger också att Folkhälsomyndigheten i flera år påtalat brister i den kommunala äldreomsorgen utan att få gehör, och att blicken borde riktas mot de politiker som utformat systemet snarare än mot Folkhälsomyndigheten.

Stefan Löfven har ännu inte uttalat sig om frågan, som säkerligen lyfts i kvällens debatt. Men socialminister Lena Hallengren (S) skriver i ett svar till TT att regeringen alltid tagit sina beslut utifrån det kunskapsunderlag som funnits, och kommer fortsätta göra det.

"Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov.”, skriver Hallengren.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Fakta: Partiledardebatten i SVT:s Agenda

Debatten sänds i Agenda i SVT2 med start 20.00 och pågår till 21.35.

Deltagare i kvällens debatt: Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Anders W Jonsson (C), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!