Patientjournal spreds på sociala medier

En patientjournal från Region Dalarna florerar på sociala medier. Något som gjort att regionen anmält händelsen till Datainspektionen och väntas också göra en polisanmälan. –Det här är väldigt beklagligt, säger Lena Jönsson, regionjurist vid Region Dalarna.

Region Dalarna har anmält till Datainspektionen att en patientjournal från regionen florerar på sociala medier. Arkivbild.

Region Dalarna har anmält till Datainspektionen att en patientjournal från regionen florerar på sociala medier. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-21 22:05

Det var en anställd vid Falu kommun som upptäckte att en patientjournal låg publicerad på flera sociala medier och som uppmärksammade Region Dalarna om det inträffade. Vid närmare granskning av inläggen kunde regionen se att en person har fotat av en datorskärm där patientjournalen visades.

– Man kunde inte se hela namnet eller personnumret på bilden. Men annan information fanns med som gör att man lätt kan identifiera personen, säger Lena Jönsson.

"De är upprörda"

Den drabbade personen bor på ett boende i Falu kommun och personen och de anhöriga har fått reda på att uppgifterna läckts.

– De är såklart upprörda, säger Lena Jönsson.

Regionen har nu anmält incidenten till Datainspektionen och samarbetar med Falu kommun för att få tillräckligt med uppgifter för att kunna göra en polisanmälan.

– Vi försöker kolla i våra loggar för att se vilka som har varit inloggade vid tillfället då bilden togs. Men eftersom det är en bild av en dataskärm vet vi inte om det var då inloggningen ägde rum, säger regionjuristen.

Bilderna kvar

Inläggen som postats på sociala medier i samband med patientjournalerna har enligt Lena Jönsson gjorts i ett "osmakligt" sammanhang. Och än så länge har man inte lyckats få bort bilderna på sociala medier.

– Vi är angelägna om att allmänheten ska veta att vi gör vad vi kan för att gå till botten med det här så de kan fortsätta ha förtroende för oss, säger Lena Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!