Paus för hemtester i Stockholm

Region Stockholm tvingas pausa beställningar på hemtest för pågående infektion med virussjukdomen covid-19. Orsaken är att beställningarna har ökat så kraftigt att det tar tid att beta av kön.

Självtest för eventuellt pågående covid-19-infektion med provtagningspinne i provrör och instruktioner. Arkivbild.

Självtest för eventuellt pågående covid-19-infektion med provtagningspinne i provrör och instruktioner. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-01 13:51

Pausen gäller hemtester för personer som själva beställer hemtest via 1177.se. Provtagningen i vården av patienter och boende på särskilt boende för äldre samt av av medarbetare i vård och omsorg påverkas inte.

Karolinska universitetslaboratoriet, som ansvarar för testningen, arbetar intensivt för att öka kapaciteten och minska den kö på cirka 16 000 prover som uppstått, enligt regionen.

– Beskedet från labbet är att vi måste pausa i fyra dagar, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm, till TT.

Ökat säsongstryck

Problemet har uppstått på grund av att många har beställt samtidigt. Elda Sparrelid ser två huvudskäl till köbildningen:

– Dels att folk har hörsammat vår uppmaning att testa när man är sjuk, dels går vi nu in i en infektionssäsong när fler och fler blir förkylda och har luftvägssymptom som ju faktiskt kan bero på covid-19 eller någon annan förkylningssjukdom.

Folkhälsomyndigheten kritiserade i veckan Region Stockholm för provtagningsmetoden. När provet bara tas i svalget, och inte också i näsa och saliv, finns risk att smittade personer missas.

– Labbet har i uppdrag att ändra provtagningslokalitet från svalget men det krävs ett antal steg innan det är i gång. Det är inget som går från en dag till en annan, säger Elda Sparrelid.

"Stanna hemma"

Karolinska universitetslaboratoriet har uppgett för TT att en säkrare testmetod (trippelprovtagning), som svarar mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ska vara införd ”inom några veckor”.

Rådet till dem som nu får vänta på hemtest är att vid infektionssymptom stanna hemma lite längre jämfört med att om hade kunnat testa sig och fått ett negativt svar.

– Det viktigaste för att förhindra smittspridning är att stanna hemma när man är sjuk och tillräckligt länge, säger Elda Sparrelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!