Pentagon: Kim Jong-Un kvar vid makten

En obekräftad uppgift på en sydkoreansk nyhetssajt har gett upphov till spekulationer om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är svårt sjuk. Enligt Pentagon är det ingenting som tyder på att diktatorn vårdas på sjukhus.

Människor i Sydkorea tittar på tv-rapportering om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under tisdagen.

Människor i Sydkorea tittar på tv-rapportering om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under tisdagen.

Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-22 09:12

– Jag utgår från att Kim Jong-Un har full kontroll över den koreanska kärnvapenmakten och de militära styrkorna, säger den amerikanska generalen John Hyten

Han tillägger att det inte finns någon underrättelseinformation som stödjer påståendet om Kims hälsa.

Den Sydkoreabaserade nyhetssajten Daily NK, som drivs av avhoppare från Nordkorea, rapporterade under tisdagen att Kim Jong-Un, som är 36 eller 37 år gammal, lades in på sjukhus den 12 april. Artikeln uppdaterades dock senare med hänvisning till en enda icke namngiven källa i Nordkorea, inte flera källor som tidigare uppgetts. Enligt sajten ska diktatorns hälsa ha försämrats på grund av rökning, fetma och överansträngning.

Enligt John Hyten finns dock ingen underrättelseinformation som stödjer påståendet i tidningen, som tidigare kritiserats för att ha publicerat obekräftade uppgifter.

Spekulationerna om Kims hälsotillstånd började efter att han inte deltagit i högtidlighållandet av farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april. Sydkoreas regering uppger dock att den inte sett några ovanliga tecken från grannlandet i norr, och även Kina har avfärdat spekulationerna om att diktatorn är sjuk.

De nordkoreanska statliga medierna har inte kommenterat de envisa uppgifterna.

USA:s president Donald Trump som träffat diktatorn 2018 och 2019, säger sig inte sätta stor tilltro till rapporterna om att Kim Jong-Un skulle vara sjuk.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet finns stora arbetsläger för dissidenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!