Omkring hälften av de anställda vid äldreboenden i Västernorrlands län har än så länge tackat ja till erbjudandet om vaccin, rapporterar Sundsvalls Tidning.
– Vaccinationsstrategin faller därmed eftersom tanken är att skapa en "skyddande mur" kring de sköraste, säger regionens vaccinsamordnare Karin Sellgren till tidningen.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) känner till, via vaccinsamordnare, att det finns personal som tackar nej eller väljer att avvakta.
– Vi har hört att man på vissa boenden och i vissa kommuner hittills fått en litet lägre täckningsgrad än man hoppats på bland personalen. Samtidigt är vi bara i andra veckan av vaccination och det är alltför tidigt att dra slutsatser, säger Emma Spak, chef för sektionen hälso- och sjukvård på SKR.
Ska prioriteras först
Personal på äldreboende och i hemtjänsten tillhör den första prioriteringsgruppen som erbjuds vaccin, tillsammans med boende samt hushåll med hemtjänst. Syftet är att minska risken för smittspridning och därmed skydda de allra sköraste.
– Vi vet i nuläget inte med säkerhet om man blir smittfri när man blir vaccinerad. Det är något man behöver följa och studera. Men utgångspunkten är att man tror att man minskar risken för smitta att ta sig in på boenden om både personalen och de boende är vaccinerade, säger Emma Spak.
Samtidigt som vaccineringen av boende på äldreboenden är i gång har landets 21 regioner och 290 kommuner har kommit olika långt i att erbjuda omsorgspersonalen vaccin.
– Det är svårt att få en samlad bild i nuläget, säger Emma Spak.
I Region Örebro har ett antal i personalen tackat nej. Men bedömningen är att det är relativt få. Likaså i Region Skåne. Region Stockholm uppger att man ännu inte inlett vaccination av medarbetare på äldreboenden. Planen är att komma igång med vaccination av medarbetare inom kort.
I Göteborg väntar man på att regionen ska komma igång med vaccinationerna för äldreomsorgens medarbetare, enligt kommunens vaccinsamordnare.
Frivilligt att ta vaccin
Att vaccinera sig är alltid frivilligt, oavsett var man jobbar. Det är därför viktigt med information och möjlighet att vaccinera sig vid fler än ett tillfälle, enligt Emma Spak.
– Det är viktigt att både personal och boende får tid att tänka igenom så att man kan fatta ett informerat beslut om man vill vaccinera sig, säger hon.
Hittills har knappt 200 000 vaccindoser levererats till Sverige, enligt den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström. Hur många som vaccinerat sig vet vi ännu inte. Statistik väntas kunna presenteras i slutet av denna vecka.
Men enligt SKR löper vaccinationen på enligt plan.
– Vårt intryck är att det fungerar bra, säger Emma Spak.