Plågsam julhelg på intensiven: "Ser inget hopp"

Fulla covidavdelningar tvingar den pressade vårdpersonalen till svåra prioriteringar under julhelgen och i mellandagarna.
–Patienter skrivs ut i förtid för att göra plats för andra, mer svårt sjuka, säger intensivvårdssjuksköterskan Charlotta Dickman.

Charlotta Dickman, ivasjuksköterska på Sös i Stockholm, som också arbetar fackligt i Vårdförbundet. Arkivbild.

Charlotta Dickman, ivasjuksköterska på Sös i Stockholm, som också arbetar fackligt i Vårdförbundet. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2020-12-29 05:35

Tre personer dog på intensivvårdsavdelningen vid Södersjukhuset (Sös) i Stockholm under julhelgen.

– Nej, tyvärr såg jag inget julmirakel, konstaterar Charlotta Dickman i telefonen.

Även en ung människa dog, berättar hon.

– Nej vi ser inget hopp. Inget ljus i tunneln. Vi vet att det kommer om några månader, med tanke på vaccinet. Men vi kommer sannolikt att ha det så här i många veckor till.

Nu sitter hon på tunnelbanan, på väg hem genom stan från ett avslutat arbetspass. In i vagnen kliver människor med påsar fyllda av kap från mellandagsrean.

– Jag vet ju att några av dem kommer att ligga hos oss om några veckor. Några kommer dö. Om inte de själva, så någon annan de smittar. Man tappar hoppet, när man själv jobbat på bristningsgränsen sedan i våras.

Ingen julfrid

Som många av landets intensivvårdsavdelningar har Sös haft full beläggning under julhelgen, berättar hon.

– Vi har fått flytta patienter till andra avdelningar, trots att det alltid innebär en risk. Andra vårdavdelningar är också fulla, så man tvingas prioritera och ta svåra beslut.

På söndagsmorgonen blev en patient på akuten så svårt sjuk att en plats behövde iordningställas omedelbart på iva.

– Vi var tvungna att flytta en av våra patienter på iva till intermediärvårdsavdelningen för att göra plats. Man kan bara hoppas att det ska hålla för den man skriver ut tidigare än vad man annars hade gjort.

Krisläge och övertid

Vårdpersonalen riskerar också att smittas. Och det händer, trots skyddsutrustningen.

– Vi hade två sjukluckor nu på kvällen. Så två personer fick stanna kvar och jobba hela dagen, 13 timmar. Det har varit mycket sånt hela helgen. Vi har löst det, men på bekostnad av övertid.

Krislägesavtalet för iva aktiverades i Region Stockholm kvällen före julafton. Likaså i Västra Götaland och Gävleborg. Avtalet gör det möjligt att sätta arbetstidsregler ur spel för vårdpersonalen.

– Många har haft panik och mått jättedåligt. Folk är redan oerhört hårt belastade, man jobbar tills man brister och går sönder, säger Charlotta Dickman och fortsätter:

– Ingen annan kan nog föreställa sig hur det är. Att jobba så mycket och samtidigt vara omgiven av nöd och död och livshotande tillstånd. Det tar aldrig slut.

Blir förbannad

Charlotta Dickman är fackligt förtroendevald vid Vårdförbundet. Många medlemmar har under året sagt upp sig och lämnat akutsjukvården.

– Regionen säger att man gjort allt som rimligtvis kan kan göras åt personalsituationen. Det är inte sant. Det har varit personalbrist sedan våg ett, man har inte gjort något för att stoppa personalflykten. I stället har regionens politiker lagt nya besparingar på akutsjukhusvården inför 2021.

TT: Vad tycker du om det?

– Uselt. Jag blir förbannad. Man känner sig utnyttjad. Det är inte så att sjukvårdspersonal inte ställer upp. Det är jättemycket nu eftersom vi ser en topp. Men Stockholms akutsjukhusvård är underdimensionerad sedan flera år.

Någon julstämning blev det inte för kollegorna på Sös.

– Vi försöker hålla humöret uppe ändå och peppar varandra. Hur absurt det än är. Vi lägger oss inte ner innan vi är över mållinjen. Vi kör tills vi kräks och faller ihop, säger Charlotta Dickman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!