I slutet av mars beslutade Region Stockholm att skjuta på den planerade vården. Under fredagen kom beslutet om att den inte kommer att återupptas under sommaren, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi har beslutat att skjuta upp planerad vård till 31 augusti, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm till TT.
Beslutet ska möjliggöra vårdpersonalens semestrar utan att riskera kapaciteten att ta hand om patienter drabbade av covid-19. Det innebär även att vårdpersonal från privata vårdgivare kan vara fortsatt utlånade under sommaren. Regionen vill även ha möjlighet att hantera sjukvården om epidemin blir värre under sommaren.
Gäller främst akutsjukhus
Inte alla vårdgivare påverkas av beslutet utan främst akutsjukhusen. TT rapporterade under fredagen att Karolinska universitetssjukhuset går ned i beredskapsläge för att vårda de som har fått vänta. Men det är inte den planerade vården som kommer igång, utan vård som inte kan vänta längre utan att innebära allvarliga konsekvenser.
– De menar kroniska patienter som har fått vänta. Patienter som man nu bedömer behöver nödvändig sjukvård som de har fått skjuta på för att det har varit ett sådant tryck. Men de börjar inte operera höfter och knän, säger Björn Eriksson.
Blir längre köer
Att skjuta upp den planerade vården innebär längre väntetid för många patienter.
– Det blir mer köer, men hur mycket mer vet jag inte. På sommarmånaderna under semestern så brukar det vara lägre aktivitet, vi brukar framför allt bedriva akutsjukvård då, säger Björn Eriksson.
9 227 personer är konstaterat smittade av coronaviruset i Stockholm, och 1 660 personer med covid-19 har avlidit i länet.